StoryEditor
zoi u sarajavu

HRT o 40. godišnjici ZOI-a: "Ostala su tek sjećanja, na sarajevskim planinama je pustoš"

Piše desk  /  05.01.2024., 10:58h

Hrvatska radiotelevizija na Facebooku je podijelila post uoči obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, uz konstataciju da su ostali samo pustoš i sjećanja.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu otvorene su 8. veljače 1984 godine, te će uskoro biti obilježeno četvrto desetljeće od najvećeg sportskog događaja u povijesti grada.

"Ove se godine obilježava 40 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu. Ostala su tek sjećanja, na sarajevskim planinama je pustoš, teško je iz današnje perspektive zamisliti da je 1984. glavni grad BiH bio centar sportskog svijeta", navodi HRT u svojoj objavi.

Na Igrama je sudjelovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a prvi put se u povijesti olimpijskih igara na njima pojavio i jedan afrički skijaš, Lamine Gueye iz Senegala.

U programu Olimpijskih igara tada su bili alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i ski-skokovi.

Igre, koje su ocijenjene najuspješnije organiziranim do tada, su zatvorene 19. veljače u Zetri pred 8.000 posjetitelja uz legendarnu poruku Juana Antonija Samarancha "lijepo je bilo u Sarajevu, do viđenja u Calgaryju".

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 14:24