StoryEditor
sportske sankcije

Hoće li se početi provjeravati koji sportaš gaji simpatije prema Trećem Reichu, a koji, primjerice, želi istrebljenje crne rase?

Piše Bruno Bošnjak  /  24.04.2022., 06:59h
Treba li sotonizirati svakog Rusa zato što njegovom državom vlada razjareni autokrat?

Mitsko natjecanje, posebnog renomea i tradicije, najposebnije tenisko, pandan onome što je primjerice u nogometu svjetsko prvenstvo, prvi među po rangu jednakima, kralj grand slamova, izuzet od mnogih za ostala tri unificiranih pravila - Wimbledon.

Odande su nam stizali nervolomljivi i na kraju srceparajući kadrovi Goranova pohoda na sveti gral tenisa, toliko iščekivani i jedan od najsenzacionalnijih hrvatskih sportskih pothvata.

Wimbledon je iskoristio svoje diskrecijsko pravo i odlučio zabraniti nastup Rusima i Bjelorusima.

Prilika je to i povod da se osvrnemo na već poprilično nesuvislo sankcioniranje sportaša iz ovih dviju zemalja, pogotovo Rusa, od strane brojnih sportskih kontinentalnih i svjetskih organizacija i asocijacija.

I dok se može shvatiti oduzimanje prava domaćinstva za pojedine priredbe, pa čak donekle i pokušati shvatiti zabrana nastupanja u kolektivnim sportovima, općenito za sve što će izravno ili neizravno predstaviti udar na financije Ruske Federacije, prilično je teško naći opravdavajuće argumente za zabranu nastupa svim individualcima na bilo kojem turniru, a evo ovdje je tema i povod osvrta Wimbledon.

Kakva je to pravda kojom se pojedinca sankcionira zbog onoga što čini poglavar njegove države? Po kojoj logici je pravedno da bilo koji pojedinac ispašta zbog postupaka na koje nema utjecaja? Kako će sankcioniranje jednog Danila Medvjedeva utjecati na ruske ratne pretenzije i postupke?

Stav je autora teksta da ne treba pokušati izvojevati neku korist na nečiju štetu, a pogotovo kad se od nekog poteza ne može izvojevati nikakva korist.

Treba li sotonizirati svakog Rusa zato što njegovom državom vlada razjareni autokrat?

Ima li smisla sankcionirati sve odreda, čak i one apolitične, one koji nijednom gestom nisu podržali ruske postupke u prethodna dva mjeseca?

Na koncu konca, ako su ispravni politički stavovi preduvjet za sportsko nastupanje, hoćemo li početi ispitivati Nijemce gaje li simpatije prema Hitleru? Hoćemo li pred sportaše podastrti upitnik s pitanjima o stavovima glede rasnih, spolnih i drugih svjetonazorskih, eventualno diskriminatornih stavova?

Ovo je otišlo predaleko.

Stavovi autora ne odražavaju nužno stavove portala Dnevnik.ba

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 03:42