StoryEditor
Liga prvaka

Hoće li Brozović nastaviti hrvatsku tradiciju ili će se City po prvi put popeti na krov Europe

Piše desk  /  10.06.2023., 12:55h

Marcelo Brozović bit će jedini hrvatski predstavnik u večerašnjem finalu Lige prvaka (21:00) Intera i Manchester Cityja na Olimpijskom stadionu Ataturk u Istanbulu.

Da će hrvatski reprezentativac istrčati u prvoj postavi Intera, to je gotovo sigurna oklada. Štoviše, Brozović bi u finalu trebao nositi i kapetansku traku, piše Gol.hr.

Hoće li se nastaviti već utabana tradicija da jedanaesti put zaredom Ligu prvaka osvoji momčad koja u svojim redovima ima hrvatskog nogometaša, to je već puno neizvjesnije pitanje.

Iako izgleda da što se više utakmica primiče da Interove šanse pomalo rastu, Manchester City je i dalje popriličan favorit na kladionicama. Pobjeda Cityja plaća se s 1,55, a Intera sa 7,5.

Realno gledajući, Građani su zasluženo favoriti, taj su status zaslužili sjajnim igrama u proljetnom dijelu sezone, kako u engleskom prvenstvu tako i u Ligi prvaka. City je osvojio i FA kup pa ima šansu da postane tek drugi engleski klub koji je osvojio trostruku krunu, odnosno sva tri najveća trofeja u istoj sezoni – Liga prvaka, prvenstvo i Kup. To je zasad jedino uspjelo Manchester Unitedu 1999.

Kakvu ćemo utakmicu gledati? Hoće li to biti Cruyffianism vs Catenaccio. Teško. Pep Guardiola svjestan je koliko je Inter opasan. Katalonski trener u najavi utakmice dao je naslutiti da njegova momčad neće srljati i napadati bez kontrole.

"Najvažnije je ne misliti da pri rezultatu 0-0 gubite", rekao je Guardiola.

"Talijanske momčadi mogu misliti da pobjeđuju pri rezultatu 0-0, a nisu."

Kako god, Guardiola će imati na raspolaganju sve igrače. Kyle Walker sudjelovao na posljednjem treningu Cityja i izgleda da će krenuti od prve minute. S druge strane, očekuje se da će tek oporavljeni Henrik Mkhitaryan ući u drugom poluvremenu. Simeone Inzaghi vjerojatno neće riskirati riskirati s Armencem koji tri tjedna nije igrao.

Dilema možda postoji u vršku napada - Edin Džeko ili Romelu Lukaku. BiH napadač vjerojatnija je opcija jer je i dosad uvijek startao u nokaut-fazi Lige prvaka, dok je Lukaku ulazio i donosio prevagu s klupe. Lautaro Martinez je neupitan.

Argentinac ima dosta poveznica sa svojim sunarodnjakom i Interovim junakom iz finala Lige prvaka 2010., kada su Nerazzurri svladali Bayern. Oba gola postigao je Diego Militio. Obojica su u Argentini igrala za Racing, a što je još zanimljivije Martinez je zamijenio baš Milita u debiju za Racing u studenom 2015.

Da stvar bude još povezanija, Martinez je na dva gola ukupnog Militovog golgeterskog učinka u sezoni 2009./2010. Milito je tada postigao 30 golova, dakle uoči finala na kontu je imao 28 golova baš kao i sada Martinez.

Jesu li to znakovi ohrabrenja za Inter, saznat ćemo večeras nešto prije 23 sata, a možda i kasnije.

Moguće postave:

Manchester City: Ederson; Walker, Rúben Dias, Akanji; Stones, Rodri; Bernardo Silva, De Bruyne, Gündoğan, Grealish; Haaland

Inter: Onana; Darmian, Acerbi, Bastoni; Dumfries, Barella, Brozović, Hakan Çalhanoğlu, Dimarco; Lautaro Martínez, Džeko

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 20:54