StoryEditor

HNS: "Prvenstvo je regularno, nagodili smo se s UEFA-om"

Piše desk  /  23.01.2024., 14:09h

Hrvatski nogometni savez postigao je sporazum s UEFA-om u vezi disciplinskih mjera zbog izdavanja licenci Osijeku i Rijeci za europsku sezonu 2022/23. objavili su na službenim stranicama.

Novčane kazne dosegle su iznose od 100 tisuća eura bezuvjetno i povrh toga 150 tisuća uvjetno, a prijeti i mogućnost isključivanja svih hrvatskih klubova iz europskih natjecanja u slučaju nepoštivanja odredbi potpisane nagodbe.

"Nakon provedenih postupaka, oba kluba zaključila su sporazume o nagodbi s UEFA-inim Tijelom za financijsku kontrolu klubova, a detalji tih sporazuma objavljeni su javno još u ožujku 2023. godine, uključujući mogućnost suspenzije klubova iz europskih natjecanja", navode iz HNS-a.

Nismo jedini

Dodaju kako prema postignutom sporazumu s UEFA-om, HNS-u je umanjena dotacija za provođenje postupka licenciranja u iznosu od 100 tisuća eura te je izrečena uvjetna kazna umanjenja dotacije od još 150 tisuća eura u slučaju neispunjavanja Sporazumom zadanih ciljeva. Napominju da su slične mjere izrečene Švicarskoj, Grčkoj, Srbiji, Armeniji, Albaniji i Kosovu. 

"Važno je naglasiti da se ocjenjivanje financijskih kriterija temelji na revizorskim izvješćima klubova te Odjel i Tijela za licenciranje klubova HNS-a na temelju istih donose odluke o ispunjenju i/ili neispunjenju kriterija. Prema revizorskim izvješćima, što potvrđuje i UEFA, klubovi su ispunili sve zahtjeve te im je na temelju pozitivnih revizorskih izvješća izdana UEFA-ina licenca", objašnjavaju iz saveza. 

Tvrde kako u vrijeme ocjene ispunjenja kriterija, pored prije spomenutih izvješća klubova i njihovih neovisnih revizora, do HNS-ovih nadležnih tijela nije došla bilo kakva informacija, prijava ili dokaz koji bi ukazivao na potrebu dodatnih ili dubljih propitivanja spomenutih izvješća. Napomenuli su i kako je tijekom 2022. godine došlo do izmjena i dopuna UEFA-inih propisa.

Novi pravilnik 

"Prema tim izmjenama je dopunjen i HNS-ov pravilnik koji po svemu slijedi UEFA-in pravilnik te je u njemu uveden dodatni financijski nadzor svih klubova tijekom licencirane natjecateljske godine. Dodatnim mjerama i dopunjenim procedurama HNS će ubuduće takve rizike smanjiti na minimum, odnosno učiniti sve kako bi ih u potpunosti izbjegao", napominju. 

Osvrnuli su se na medijske napise i kazali kako navedeni postupci ni na koji način nisu utjecali na regularnost natjecanja u hrvatskim okvirima jer se radi o licenci za UEFA-ina natjecanja, a pritom valja naglasiti da je i UEFA dopustila klubovima sudjelovanje u UEFA-inim europskim natjecanjima.

"Kako su klubovi već kažnjeni od strane UEFA-e, u duhu pravne prakse ne bi bilo primjereno niti je potrebno da ih za isti prekršaj kažnjava i HNS. Savez je u novi Pravilnik o licenciranju uveo odredbu kako će u slučaju budućih disciplinskih postupanja UEFA-e prema HNS-u iz ovakvog razloga, klubovi snositi financijsku odgovornost ako nisu predali potpunu i točnu financijsku dokumentaciju", zaključili su. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:55