StoryEditor
1. hnl

Hajduk je 2021. objavio ciljeve do 2027. godine. Zasad nije ispunio skoro ništa, a posebno su ambiciozni bili za Europu

Piše desk  /  02.04.2024., 09:46h

Hajduk je prošle subote poražen na Poljudu od Dinama (0:1) u velikom derbiju SuperSport HNL-a, čime je svoje šanse za osvajanje naslova prvaka Hrvatske i prekid 19 godina suše sveo na minimum. U ovom trenutku Bijeli zaostaju sedam bodova za vodećom Rijekom te dva boda za Dinamom, koji ima utakmicu manje, a do kraja prvenstva je ostalo samo osam kola. Jasno je da bi titula Hajduka u ovoj situaciji bila malo čudo.

U srijedu Hajduk ponovno dočekuje Dinamo na Poljudu u polufinalu SuperSport Kupa. Optimizma uoči utakmice nema previše jer iako Dinamo nije u derbiju pokazao ništa spektakularno, jasno je da su Plavi u boljoj formi i uzletu, prenosi Index.

Kup je ove sezone važniji nego ikad, posebno za Hajduk jer prvak vrlo vjerojatno neće biti. Osvajač Kupa imat će lakši put u Europi jer će startati u kvalifikacijama za Europa ligu pa u slučaju ispadanja, ima popravni ispit u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

Hajduk je u proljetnom dijelu prvenstva prosuo prednost koju je imao prije zimske pauze, a u nastavku je osvojio samo 14 od 27 mogućih bodova, što je čak 13 manje od vodeće Rijeke. Na Poljudu je doživio tri poraza - od Rijeke, Lokomotive i Dinama - te su se snovi o tituli potpuno urušili.

Vrlo je vjerojatno da će ovo biti najneuspješnija od tri pune sezone u mandatu Lukše Jakobušića jer su u prethodne dvije osvojeni Kup i drugo mjesto u prvenstvu. Posebno su to loši rezultati kad se usporede s ciljevima koje su Jakobušić i suradnici prezentirali prije skoro tri godine.

Ciljevi Hajdukove strategije iz listopada 2021. godine:

- dva puta osvojiti prvenstvo (u ostalim sezonama biti drugi) i barem jednom osvojiti Hrvatski kup

- dvaput igrati kvalifikacije Lige prvaka i Europa lige

- jednom igrati grupnu fazu Lige prvaka

- jednom igrati grupnu fazu Europa lige

- triput igrati skupine Konferencijske lige, jednom igrati šesnaestinu finala, a jednom osminu finala

- prosječna dob A momčadi kluba treba biti između 24 i 26 godina

- svake godine iz juniorske momčadi promovirati dva mlada igrača u prvu momčad.

Od objave ove strategije Hajduk je odigrao skoro tri cijele sezone te je od rezultata ostvario osvajanje barem jednoga Kupa (osvojio je dva) i osvajanje drugog mjesta u sezonama u kojima nije bio prvi. Prošle dvije sezone izgubio je utrku za prvaka, a zasad se čini da ju je izgubio i ove te za ostvarenje sportskih ciljeva ima još sezone 2024./2025., 2025./2026. i 2026./2027.

Sada je i matematički nemoguće da Hajduk sve to ispuni u preostale četiri sezone pa je jasno da od strategija dosad nije ispunjeno skoro ništa.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 11:54