StoryEditor
sp u kataru

Guardian: Srpski navijači izvikivali su fašističke slogane protiv Albanaca

Piše desk  /  03.12.2022., 21:45h

Političke tenzije nakon utakmice Švicarske i Srbije u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva i dalje se ne stišavaju. Britanski Guardian piše o "fašističkim povicima srpskih navijača". Guardianov reporter iz Dohe Nick Ames razgovarao je s navijačem Švicarske Hasanom Rrahmanijem koji mu se požalio kako mu na stadion nije bilo dozvoljeno unijeti albansku zastavu.

Istovremeno, piše Ames, s tribina su se čuli povici srpskih navijača "Ubij, ubij, ubij Šiptara" i "Kosovo je srce Srbije". Tenzije uoči ove utakmice bile su veoma visoke. Švicarska i Srbija igrale su i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kada su dva kosovska Albanca u redovima Švicarske Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri prilikom proslave golova kojima su izbacili Srbe rukama pokazivali simbol albanskog orla.

Nove tenzije na terenu

Srbija je sada nakon novog poraza od Švicarske rezultatom 3:2 ispala sa Svjetskog prvenstva. Momčad Dragana Piksija Stojkovića završila je natjecanje na posljednjem mjestu u skupini G. Gol za vodstvo Švicaraca zabio je Shaqiri, 31-godišnji Albanac rođen u Gnjilanu na Kosovu.  

Shaqiri se sada suzdržao pa je Srbima na tribinama prstom pokazivao da se stišaju, a potom im je okrenuo leđa i ponosno pokazivao na svoje prezime. Granit Xhaka također je odigrao dobru utakmicu, a u jednom trenutku obračunavao se s cijelom srpskom klupom, psujući majku Piksijevim pričuvama na tečnom albanskom. 

U drugom trenutku kamere su uhvatile Piksija kako gol Srbije slavi psujući "majku šiptarsku". Unatoč svim tenzijama, igrači Srbije na kraju utakmice sportski su čestitali svojim protivnicima, a njihov poraz, odnosno pobjeda Švicarske na albanski pogon žestoko je proslavljena na Kosovu. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 13:22