StoryEditor
L‘Equipe

Francuzi intervjuirali Sosu: "Prije godinu i pol željeli ste nastupati za Njemačku, a sada ste s Hrvatskom na SP-u. Zašto?"

Piše desk  /  01.12.2022., 13:16h

Borna Sosa odigrao je obje utakmice za hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Kataru te se očekuje da ga izbornik Zlatko Dalić stavi u prvu postavu i u utakmici s Belgijom u trećem kolu skupine F, koja će odlučiti o plasmanu u osminu finala. Sosa, 24-godišnji igrač Stuttgarta, tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru dao je intervju za francuski L‘Equipe, prenosi Index Sport.

Godinu i pol nakon što ste željeli igrati za Njemačku, nastupate za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Zašto?

Bilo je jednostavno. Nisam bio dobio poziv hrvatske reprezentacije, a kako sam igrao u Stuttgartu, klub me približio Njemačkoj. Cilj mi je bio, i još uvijek jest, razvijati se kao igrač. Naravno, moj prvi izbor ostala je Hrvatska. Srećom, stvari su se razvile u tom smjeru. Najljepše mi je igrati za Hrvatsku.

U Hrvatskoj su vas na društvenim mrežama zvali izdajnikom. Kako ste to proživjeli?

Nije bilo lako, ali ja sam znao istinu, a 90 posto onoga što je pisalo u medijima bile su laži. Proživio sam teške trenutke, ali sada je sve u redu. Ljudi vide kako sve dajem za svoju zemlju.

Tako radite i u Stuttgartu, gdje se opasni prema naprijed. Ove sezone imate već osam asistencija.

Uvijek sam igrao na lijevom boku, no u zagrebačkom Dinamu sam tijekom razvojnog razdoblja igrao vrlo napadački. Imali smo 80 posto posjeda lopte na utakmicama, tako da sam većinom igrao kao krilo. Također, često bih bio na poziciji osmice. Tako sam upoznao i druge pozicije. Zadovoljan sam što igram na mjestu lijevog braniča jer ta pozicija omogućuje da idem naprijed.

Sportski direktor Stuttgarta Sven Mislintat usporedio vas je s Davidom Beckhamom, a hrvatski mediji spominju Roberta Jarnija. Što vam više laska?

Ponosan sam što se moje ime spominje u istoj rečenici kao i njihovo jer su imali sjajne karijere. S Beckhamom me uspoređuju zbog centaršuta, a za Jarnija svi misle kako je najbolji lijevi bek kojeg je Hrvatska imala.

Prošlog ljeta povezivalo vas se s velikim klubovima poput Barcelone i Manchester Cityja. Stuttgart vas je zadržao ili ste htjeli stabilnu poziciju uoči Svjetskog prvenstva?

Bilo je dosta interesa. Na kraju sam dobio ponudu Atalante, ali odlučio sam ostati u Stuttgartu. Ondje sam već pet godina i ne žurim se mijenjati klub. Naravno, svaki igrač želi napredovati i razvijati karijeru. Siguran sam da će nakon Svjetskog prvenstva tako biti i sa mnom.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:11