StoryEditor
reklama louissa vuittona

Figure na fotki Messija i Ronalda nisu poslagane nasumice, kriju posebnu simboliku

Piše desk  /  21.11.2022., 10:09h

Zajednička fotografija Lionela Messija i Cristiana Ronalda dan prije početka Svjetskog prvenstva privukla je mnogo pažnje, a šahovski velikani primijetili su vrlo zanimljiv detalj.

Reklamna kompanija francuskog modnog brenda Louis Vuitton donijela nam je, kako su je mnogi već nazvali, nogometnu fotografiju stoljeća. LV brend je prvi koji je okupio na istoj fotografiji dvojicu najboljih nogometaša posljednjih desetljeća.

Na fotografiji, koju je napravila svjetski poznata fotografkinja Annie Leibovitz, Messi i Ronaldo igraju šah i razmišljaju o sljedećem potezu.

Pozicija šahovskih figura na fotografiji krije vrlo zanimljivu priču, što je potvrda da su prilikom kreiranja reklame mislili na sve, pa i najsitnije detalje.

Šahovski majstori otkrili su da pozicija figura oponaša pravi meč, čuveni okršaj dvije legende, Magnusa Carlsena i Hikarua Nakamure, iz 2017. godine, piše Klix.ba.

Velemajstor Magnus Carlsen često se navodi kao šahovski Mozart, po mnogima najveći šahist svih vremena i igrač koji je pet puta zaredom bio svjetski prvak. S druge strane, Hikaru Nakamura je njegov najveći rival, najbolji šahovski streamer današnjice, svjetski prvak u Fischer šahu i jedini koji uz Carlsena drži vrh nekog od službenih rankinga  (Blitz ranking s ocjenom 2.909).

Simbolika ovakve postavke u fotografiji je remi. Čuvena partija Carlsena i Nakamure iz 2017. godine završila je remijem, te se tako aludira da su i Messi i Ronaldo najveći svih vremena.

Pozicija šahovskih figura poručuje da su i Ronaldo i Messi "GOAT-ovi" na svoj način te fotografija pokazuje uzaludnost takvih rasprava.

Carlsen i Nakamura oglasili su se na društvenim mrežama i prokomentirali sada već kultnu fotografiju.

"Pitao sam se zašto mi je ova šahovska pozicija izgledala poznato", napisao je Nakamura na Twitteru.

Carlsen se našalio i poručio da je rivalstvo Messija i Ronalda drugo najveće na svijetu.

"Drugo najveće rivalstvo našeg vremena", istaknuo je Carlsen aludirajući na svoje rivalstvo s Nakamurom.

Dnevnik.ab

29. travanj 2024 16:19