StoryEditor
ravnomjerno raspoređeni

Europljanima se poklopila neobična koincidencija u Kataru

Piše desk  /  03.12.2022., 12:46h

Osam od ukupno 13 europskih reprezentacija izborilo je osminu finala Svjetskog prvenstva.

13 predstavnika UEFA-e došlo je u Katar na Svjetsko nogometno prvenstvo, nadmetati se s najboljim nogometnim reprezentacijama našeg planeta.

Njih osam nastavit će natjecanje nakon grupne faze, dok ih je pet prisiljeno pospremiti svoje kofere i vratiti se kući puno ranije nego što su se nadali. Jasno je kako je svakoj europskoj momčadi minimalni cilj plasirati se u drugi krug natjecanja.

Ali, zanimljivo je vidjeti kojih je to pet reprezentacija eliminirano, odnosno kako se posložilo, prvo putem ždrijeba, a onda i kako se sve odvilo.

Naime, europske momčadi bile su tako podijeljene da je postojalo pet skupina u kojima su se nalazile po dvije te tri u kojima je bila samo jedna reprezentacija sa starog kontinenta.

Dogodilo se to da je eliminirana po jedna reprezentacija iz svih pet koje su sadržavale dvije iz Europe.

Nizozemska, Poljska i Portugal bili su jedini Europljani u svojim skupinama i oni su svoj posao uspješno odradili. 

Od preostalih prvo imamo Wales, koji je završio kao posljednji u skupini s Engleskom i SAD-om koji su prošli u nokaut fazu te s Iranom, a realno se teško sjetiti kad je jedna igrački slabija te sveukupno lošija reprezentacija od ovog Walesa uopće nastupila na Svjetskom prvenstvu.

Danska je također osvojila samo jedan bod i to u grupi gdje se najmanje šanse davalo bilo kome osim dvoje favorita. Na kraju je Francuska istu prošla kao najbolja momčad, dok im se pridružila Australija.

Sudbinu Njemačke koja je ostala iza Španjolske i Japana svi znate, kao i onu Belgije, koja je ostala kratka u našoj skupini F, iza Hrvatske i Maroka. Posljednja europska reprezentacija bez nokaut faze je Srbija, koja je ostala iza Brazila i Švicarske.

U drugoj fazi tako imamo točno 50 posto reprezentacija iz Europe, odnosno osam od 16. Po dvoje su iz Južne Amerike (Brazil, Argentina), Azije (Japan, Južna Koreja) i Afrike (Senegal, Maroko), a tu su i SAD kao predstavnik Srednje Amerike te Australija, koja pripada azijskim kvalifikacijama, no kontinentalno ćemo se staviti geografski tamo gdje pripada, u Australiju i Oceaniju.

U osmini finala imamo tako dva međusobna europska susreta, između Francuske i Poljske te Portugala i Švicarska, dok je već sad jasno da će barem dvije momčadi u četvrtfinalu biti ne-europske, pobjednici ogleda Argentine i Australije te Brazila i Južne Koreje, piše gol.hr.

Dnevnik.ba

22. ožujak 2023 15:42