StoryEditor
kvalifikacije za SP u Kataru

Europa će imati 13 reprezentacija na Svjetskom prvenstvu, evo kako doći do Katara

Toni RaspudićPiše Toni Raspudić  /  05.10.2021., 16:35h
Pred nama su ostala još 4. kola europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Hrvatska nogometna reprezentacija trenutno u svojoj skupini H drži vodeću poziciju s isto bodova kao i Rusija. 

Izabranici Zlatka Dalića u listopadu igraju dvije utakmice; protiv Cipra u gostima (8.) te protiv Slovačke kući (11.), a nakon toga slijede dvije utakmice u studenom; Malta (11.) u gostima i Rusija (14.) kući.

U ovo članku, podsjetit ćemo se kako će Europa dati 13 predstavnika na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Ako Hrvatska ostane na vodećem mjestu nakon ove četiri utakmice, sve ovo će biti manje važno jer će Vatreni, s još 9 pobjednika skupina europskih kvalifikacija, izravno otići u Katar.

No, što ako završe drugi?

Europa će već izravno poslati 10 predstavnika na SP (pobjednici skupina), a još 12 reprezentacija će se u ožujku 2022. boriti za dodatna 3 mjesta koja vode u Katar.

Među tih 12 reprezentacija nalazit će se 10 drugoplasiranih momčadi, te još 2 najbolje rangirane reprezentacije iz Lige Nacija koje nisu uspjele završiti među prve dvije momčadi u kvalifikacijskim skupinama.

Tih 12 reprezentacija će biti smješteno u 3 skupine od po 4 momčadi. Svaka skupina će imati dva nositelja i dva nenositelja, a to će se odlučiti po najnovijem FIFA koeficijentu. 

U tim skupinama igrat će se sistemom eliminacije, odnosno kao da se igra šest polufinala iz tri skupine. Nositelji će igrati protiv nenositelja.

Pobjednici tih susreta igraju 'mini finala' koja će odlučiti putnike u Katar.

32 reprezentacije na SP u Kataru

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru koje se igra od 21. studenog do 18 prosinca 2022. nalazit će se 32 reprezentacije, a kao što smo već rekli Europa ih daje 13. Katar je kao domaćin već osigurao svoje mjesto,  a završni turnir tražit će još 18 reprezentacija iz ostatka svijeta.

Afrika će dati 5 predstavnika, Azija (ne računajući Katar) 4 ili 5, Južna Amerika 4 ili 5, Sjeverna i Srednja Amerika 3 ili 4, te Oceanija 0 ili 1.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 05:45