StoryEditor
liga prvaka

Englezi napadaju UEFA-u zbog Zvezdinog sponzora, a šutjeli su kada je bio sponzor Lige prvaka

Piše desk  /  21.09.2023., 10:35h

Manchester City pobijedio je Crvenu zvezdu 3:1 u prvom kolu Lige prvaka u utorak. U 45. minuti srpski prvak je poveo golom Bukarija, a onda je došlo do preokreta u nastavku. Alvarez je u 47. i 60. pogodio za 2:1, a Rodri je u 73. postavio konačnih 3:1. Nakon utakmice engleski mediji kritizirali su srpskog prvaka zbog Gazproma, glavnog sponzora na dresu.

Ruska naftna kompanija više od deset godina sponzorira srpskog prvaka, a Englezi pišu da je problem što Gazprom dolazi iz Rusije, koja godinu i pol vrši invaziju na Ukrajinu. Englezi tvrde da Gazprom uništava okolinu: "Nastavljajući promovirati kompanije koje zagađuju okolinu, UEFA je pomagač u klimatskoj krizi.

Od naftnih do plinskih kompanija preko aviokompanija i krstarenja, Gazprom je najgori primjer za to. Ne samo da je to multinacionalna kompanija koja je jedan od najvećih zagađivača na svijetu, nego se i njen profit sliva u Putinovu ratnu mašineriju."

Oglašavanje funkcionira pomoću onog što psiholozi nazivaju "halo efekt", pri čemu gledatelji nesvjesno razvijaju pozitivna osjećanja o kompaniji zbog onoga s čime je povezana. S jedne strane, Gazprom je veliki zagađivač koji je vezan za režim koji vodi ilegalan rat, a s druge strane kompanija koja je povezana i s vrhunskim nogometom."

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:53