StoryEditor
mostarski boksač

Emil Markić debitira u brutalnom BKB-u: "Boksa se golim šakama i sve je drugačije. Svaki čist udarac je nokaut i puca ti nešto na glavi"

Piše T.R.  /  21.07.2022., 12:09h

Pred mostarskim boksačem Emilom Markićem je nova borba, no u nešto drugačijoj vrsti boksa.

Naime, Markić će u subotu u poznatoj londonskoj O2 Areni imati svoju prvu borbu u Bare-knuckle boxingu (BKB) ili na hevatski Boksu bez rukavica, sportu koji je do 2014. bio ilegalan

Protivnik mu je domaći boksač Albert Scamp kojem je ovo također prva borba u ovajvoj vrsti boksa.

Uoči puta za London razgovarali smo Emilom i saznali kako je došlo do suradnje s BKB-om.

"Već sam 2016. godine imao želju da se okušam u ovoj vrsti boksa i ta organizacija mi je i dala borbu. No, kako sam te godine imao borbu na priredbi kod Marca Hucka otkazao sam nastup u BKB-u. Nakon toga su uslijedile dobre, velike borbe u (pravom) boksu te se nisam više ni vraćao na tu priču u BKB-u sve do sada. Ovaj put su mi ponudili bolji ugovor nego prvi put. Potpisao sam na tri godine uz mogućnost da mogu boksati paralelno. Ugovor je dobar, dobri su novci s obzirom da sam tek početnik u ovom sportu, a novac po mečevima bi trebao i rasti ako budem pobjeđivao", kazao je Markić za Dnevnik.ba.

Što znate o protivniku Albertu Scampu?

"Iskreno, ne znam ništa jer je i njemu ovo prva borba. Jedino sam malo vidio na tim isječcima što objavljuju s treninga je kako udara fokusere i vreću. Po tome što sam vidio ne bih rekao da je neki vanzemaljac, ali opet to ništa ne znači. Boksa se golim šakama i sve je drugačije. Svaki čist udarac je nokaut i puca ti nešto na glavi. Uvijek su razbijene arkade što u pravom boksu i nije tako često gdje ti više mozak mućkaju. Ali, opet smatram kako je gore kada se polomi nešto u šaci jer onda slijedi 6 tjedana oporavka. 

Jesu li treninzi sada drugačiji?

"Sve je ostalo isto, samo sam promijenio to udaranje fokusera i vreća golim šakama. Na to se treba naviknuti i ojačati šake. To je, po meni, i najveći problem kod ovog sporta što se šake mogu lako ozlijediti. Ali, drago mi je što ću se isprobati u ovome. Od početka sam pratio kako se tu bori i postalo mi je zanimljivo. Možda će nekome zvučati čudno, ali pravi boks mi je više postao rutina, ovo je nešto novo, brutalnije i drago mi je što ću nastupiti. Boksam tri runde po dvije minute sada u svojoj prvoj borbi, a kasnije, ako budem pobjeđivao, raste broj rundi. Npr. za titulu se boksa 7 rundi po dvije minute. To mi se čini puno jer zamislite što se sve može dogoditi u 14 minuta borbe golim šakama. Pa kada bude tuča u kafani, sve je gotovo za 20 sekundi."

Što će biti s karijerom u profi boksu?

"Boks je moja prva ljubav i od njega neću odustati. U BKB-u sam potpisao na 3 godine, ali ako ne bude išlo ja se u svakom trenutku mogu oprostiti od toga. Jedan od razloga što sam se odlučio za ovo je i taj što je korona poremetila ove boksačke priredbe te je bilo manje borbi. Evo zadnju borbu koju sam dogovorio u profi boksu mi je otkazana zbog rata u Ukrajini. Trebao sam boksati u Sočiju protiv Rusa Maxima Vlasova u travnju. Ali, onda su me zvali njegovi menadžeri i kazali kako su im zbog sankcija zatvoreni računi i da me neće moći isplatiti."

Borba

"U petak letim za London s Filipom Zovkom kao svojim trenerom. Borba je u subotu u O2 Areni, a TV prijenos će biti na beIN Sportu. Priredba počinje u 19 sati i traje do 23. Ne znam točno kada je moja borba, ali vjerojatno nekada na početku jer smo i protivnik i ja debitanti u ovome."

image

Markić vs Scamp

FACEBOOK -

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:20