StoryEditor
najjača liga svijeta

Dva Hrvata i jedan Bošnjak među 100 najboljih u NBA ligi prošle sezone: Sva trojica su rođena u BiH

Piše desk  /  21.09.2021., 13:07h
Američki časopis Sports Illustrated svake godine uoči sezone rangira najboljih 100 NBA košarkaša. Jučer je počeo s ovogodišnjim odbrojavanjem i objavio listu od 51. do 100. mjesta, a tu je smjestio dva Hrvata i jednog Bošnjaka.

Prvi put u karijeri u SI-jev Top 100 ušao je Ivica Zubac, na 99. mjestu. 

"Osim šuta za tri poena, Zubac ispunjava sve kriterije modernog centra. U napadu je stručnjak za ofenzivni skok, postavlja čvrste blokove i ima mekanu ruku za završavanje nakon pick-and-rolla. U obrani je pametan u rotacijama i ne dopušta ni najvećim gromadama da ga izguraju. Zubac je možda najmanje atraktivan igrač u našem Top 100, ali to ne smije umanjiti njegovu vrijednost u Clippersima", piše SI o Čitlučaninu.

Bojan Bogdanović prije godinu dana, nakon najbolje sezone karijere, bio je blizu Top 50, na 56. mjestu, ali sada je pokvario plasman i nalazi se na 74. poziciji.

"U svibnju 2020. operacija desnog zgloba izbacila je Bogdanovića iz natjecanja u bubbleu, što se pokazalo ogromnim gubitkom za Jazz. Prošle sezone Bogdanović se vratio i ponovno dokazao svoju vrijednost kao pouzdani šuter i više nego dobar kreator s loptom. Krajem sezone, nakon ozljede gležnja Donovana Mitchella, Bogdanović je blistao i imao prosjek od 22.8 koševa u posljednjih 16 utakmica", objašnjava SI o Mostarcu.

Preostala dva Hrvata nisu se našla na popisu. Dario Šarić ionako će zbog operacije propustiti većinu, ako ne i cijelu sezonu Phoenix Sunsa, a Luka Šamanić tek treba potvrditi mjesto u rotaciji San Antonio Spursa.

Bh. centar Jusuf Nurkić također se našao na popisu. Košarkaš Portlanda, inače rođeni Tuzlak zauzeo je 65. mjesto.

Od igrača iz regije Sports Illustrated je između 51. i 100. mjesta svrstao srpskog beka Bogdana Bogdanovića iz Atlante (64.).

Luka Dončić i MVP Nikola Jokić svakako će biti među najboljih 10, a je li ih SI smjestio u Top 5 i na kojim ih točno pozicijama vidi, saznat ćemo za nekoliko dana.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:15