StoryEditor
preskup modrima

Dodatno zahlađenje između Kajzerice i Maksimira: Lokomotiva odbila Dinamo, veliki talent seli u inozemstvo?

Piše desk  /  06.06.2022., 09:08h

Kačavenda će sigurno u Dinamo! Ne, ipak će u inozemstvo! Eto, sve je riješeno, dolazi u Dinamo! Lokomotiva je prihvatila ponudu Genoe, ali Lukas ne želi u inozemstvo, što znači da će radije u Dinamo!...

Tako se kretala priča o talentiranom Lokomotivinom veznjaku, Lukasu Kačavendi (19), U-21 reprezentativcu, jednom od hit-igrača kojeg je iznjedrila prošla, zanimljiva sezona HNL-a. Nakon što je u siječnju Genoa na stol bacila šest, neki tvrde i osam milijuna eura, a Kačavenda nije želio otići u neizvjesnost borbe za ostanak u Serie A, mnogi su pomislili kako će na ljeto ipak s Kajzerice u Maksimir.

Priča slična Luki Ivanušecu i Lovri Majeru, koji su također dok su igrali u Lokomotivi imali unosnije ponude iz inozemstva, ali ili oni ili klub nisu ih prihvatili i uskoro su osvanuli u Dinamu. Za manji iznos, čak i dvostruko manji, uz postotak od transfera, ali i izvjesniji nogometni napredak, nego što bi ga imali da su odmah pohitali u inozemstvo. Majer u Sampdoriju, Ivanušec u Brentford.

Majer je u Dinamo došao s 20 godina, za oko 2,5 milijuna eura, Ivanušec s 21 godinom za oko tri milijuna. Obojica su u Dinamu napravili iskorak u karijeri, Majer je već ostvario i transfer od 12 milijuna u Rennes, za isti ili veći iznos mogao bi otići i Ivanušec. Važni igrači europskog Dinama, reprezentativci, dolazak u Maksimir bio im je, kad se sve zbroji, pun pogodak. A i Lokomotivi.

Međutim, kako sad stvari stoje, Lukas Kačavenda neće tim putem. Znamo da odnosi Dinama i Lokomotive nisu više na razini otprije nekoliko godina, nisu s Kajzerice htjeli popustiti niti oko Roka Šimića, već su ga četiri milijuna prodali u Red Bull Salzburg. Nije za Dinamo bio 'skonto'.

A nema ga ni u Kačavendinu slučaju. U nogometnim krugovima priča se kako je Dinamo pokušavao, krenuo s tri milijuna, bio spreman još podići ponudu, navodno čak i do četiri milijuna, ali Božidar Šikić i Lokomotiva sve su te ponude odbili. I, dodatno zahladili odnose s Maksimirom i Međugorjem. U Dinamu su, naime, svjesni da je Kačavenda jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa, ali u ovom trenutku nisu spremni za njega dati toliki novac, četiri, pet milijuna ipak je za Modre puno.

Ako uspoređujemo s Ivanušecom i Majerom, oni su ipak imali iza sebe već nekoliko sezona HNL-a, došli su u Dinamo kao pojačanja, iako Majer kod Bjelice nije puno igrao, Kačavenda je tek odigrao prvu pravu sezonu, pitanje je i bi li u ovom trenutku imao sigurno mjesto u momčadi. U Maksimiru trenutno imaju puno veznih igrača, netko mora otići da bi se otvorilo mjesto i pitaju se ima li smisla platiti toliki novac za Kačavendu. Pogotovo jer bi ovo trebala biti sezona Martina Baturine, pitanje je može li Dinamo istovremeno istrpjeti dva mlada igrača u veznom redu.

Dugo je ljeto, svašta se može promijeniti, nije isključeno da mladi Kačavenda na kraju ipak dođe u Maksimir, da se poklopi nekoliko stvari u toj priči. No, u ovom trenutku to sigurno nije najvjerojatnija opcija. Dinamo trenutno ne planira platiti toliki novac za 19-godišnjaka, a hoće li oklijevanjem dočekati Lokomotivin 'popust', tko zna...

U svakom slučaju u Maksimiru se moraju naviknuti na nove uvjete na tržištu, čak i u HNL-u, teško je više ijednog igrača dobiti ispod cijene. Pa čak i od Lokomotive, pišu Sportske novosti.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:53