StoryEditor
liga prvaka

Dinamo večerašnji susret Lige prvaka promatra s velikim zanimanjem, u igri je 40 milijuna eura

Piše desk  /  04.10.2023., 11:03h

Dinamo je ove sezone ispao iz čak dva europska natjecanja pa će svoje međunarodne uspjehe tražiti u Konferencijskoj ligi. Iz Lige prvaka ga je izbacio AEK, a iz Europske lige praška Sparta. No danas se u najelitnijem nogometnom natjecanju igra jedan susret koji će prvak Hrvatske promatrati s velikim interesom.

Riječ je o dvoboju belgijskog prvaka Antwerpa i ukrajinskog Šahtara. Podsjetimo, ako bi Dinamo obranio titulu u HNL-u, imao bi šansu sljedeće sezone direktno ući u novu i nikad bogatiju Ligu prvaka koja bi klubovima koji igraju grupnu fazu donijela preko 40 milijuna eura, prenosi Index.

Dinamo navija za debakl Šahtara. Ukrajinci danas imaju šansu učiniti Dinamovu misiju nemogućom

Naime, od sljedeće sezone prvak u kvalifikacijama s najvećim koeficijentom izborit će izravan plasman. Dva su kluba ispred Dinama - Šahtar i Basel. No Švicarci su ispali iz Europe te više ne mogu osvajati bodove za koeficijent.

Tako je jedini pravi Dinamov rival ostao Šahtar, koji ima koeficijent 57.000 i Dinamu (43.500) treba što više pobjeda u Konferencijskoj ligi i što više poraza Ukrajinaca. Pobjeda nosi dva boda u grupnoj fazi, a remi jedan bod. Šahtar je Ligu prvaka otvorio porazom 3:1 od Porta i ostao bez bodova za klupski koeficijent.

Utakmica protiv Antwerpa najbolja mu je šansa za uzeti bodove te eventualni prolaz u sljedeću fazu ili Europa ligu. Četvrta momčad u skupini je Barcelona i Ukrajinci će u tim ogledima teško doći do bodova. 

Klubovi u Konferencijskoj ligi moraju najprije nadoknaditi bonus koji su zaradili plasmanom u grupnu fazu prije nego što im se krene povećavati klupski koeficijent. Tako je Dinamo dobio 2500 bodova za ulazak u KL, što znači da tek od trećeg boda kreće povećavati svoj koeficijent.

Pobjedom protiv Astane je uzeo dva i pobjedom protiv Ballkanija bi konačno povećao koeficijent. Hrvatski prvak prestigao bi Ukrajince ako bi dobio sve utakmice u grupnoj fazi i izborio četvrtfinale, a Šahtar ostao bez ijednog boda u Ligi prvaka.

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 07:44