Utakmica 6. kola HNL-a Dinamo - Rijeka na stadionu Maksimir. Na slici Bruno Petković šutira prema golu. foto HINA/ Damir SEN?AR/ uaHINA/ DAMIR SEN?AR/ UA -
StoryEditor
1. hnl

Dinamo u derbiju svladao Rijeku, Jakirović prokomentirao uvrede Armade

Piše hina/desk  /  28.08.2023., 08:49h

Nogometaši Dinama svladali su Rijeku s 2-1 (1-0) u derbiju i posljednjoj utakmici 6. kola HNL-a odigranoj na stadionu Maksimir pred više od 9000 gledatelja.

Vodeći pogodak za Dinamo postigao je Marko Bulat u 37. minuti na asistenciju Brune Petkovića. U 84. minuti Petković je postao i strijelac, kad je iskoristio kazneni udarac za 2-0. U 90. minuti Marco Pašalić je iz slobodnog udarca, uz pomoć Luke Menala, svladao Nevistića za konačnih 2-1.

Šest dana otkako je napustio Rijeku i odlučio preuzeti vođenje Dinama, Sergej Jakirović je dobio priliku svoju novu momčad suprostaviti onoj koju je slagao za tekuću sezonu. Poput Jakirovića, i suparnički trener Željko Sopić je u derbiju debitirao na klupi novog kluba u HNL-u.

"Rat" na relaciji Rijeke i Dinama, koji je započeo Jakirovićevim odlaskom na klupu hrvatskog prvaka, nastavljen je i u uvodu za derbi. Predsjednik Rijeke Damir Mišković je najavio da neće utakmicu pratiti iz lože na Maksimiru, a to je i obećanje je i ispunio pa se zajedno s članovima uprave kluba pridružio riječkim navijačima na južnoj tribini stadiona.

Na terenu je borba vođena u okvirima ‘fair-playa‘, iako su gostujući nogometaši vrlo čvrstim startovima nekoliko puta rušili Dinamove igrače, a najčešće Antonija Marina, koji je u početnoj postavi zamijenio najavljenog Luku Stojkovića. Naime, Stojković je na zagrijavanju osjetio bol, zbog koje je propustio derbi s Riječanima.

Dinamo je u svoju prvu prvenstvenu utakmicu nakon gotovo puna tri tjedna ušao goropadno i odlučno. Novi kapetan Bruno Petković je bio u prve dvije obećavajuće situacije, ali kod Mišićevog dodavanja nije uspio primiti loptu, a kod Marinovog ubačaja udarac mu je blokiran.

U 5. minuti je Martin Baturina došao "1 na 1" s Nediljkom Labrovićem. Iz pozicije iskosa s lijeve strane, s oko pet metara, mladi Dinamov veznjak pokušao je pogoditi dalji kut, ali je lopta prošla pokraj vratnice.

Ni minutu poslije dogodila se erupcija oduševljenja među Dinamovim navijačima. Marko Bulat je ubacio iz kuta u srce kaznenog prostora, a tamo je u naletu bio Stefan Ristovski i glavom zakucao loptu u mrežu. No, glavni sudac Patrik Kolarić dobio je signal iz VAR sobe da provjeri akciju. Nakon pregleda snimke ustanovio je Mišićev prekršaj na igraču koji je pratio Ristovskog i završio na travnjaku prije nego što će Makedonac postići pogodak klubu za koji je nekada igrao. Pogodak je poništen.

No, to nije demoraliziralo Dinamove igrače. I dalje su oni bili ti koji su većinu vremena imali loptu u nogama i znali što s njom trebaju napraviti. Tako je u 18. minuti Baturina ponovno prošao po lijevom boku, vratio na vrh kaznenog prostora prema Petkoviću, ali je nakon njegovog udarca lopta otišla preko grede.

Rijeka je prvi udarac na utakmici uputila u 21. minuti. Franjo Ivanović je prodirao s desne strane prema sredini, ali nije uspio ući u kazneni prostor. Loptu je ostavio za Marca Pašalića koji je s 20-ak metara pucao daleko pokraj vrata.

Odmah je Dinamo odgovorio u sljedećoj minuti, kad je Ristovski snažno opalio s oko 25 metara, ali je riječki kapetan Labrović obranio svoju mrežu.

Dinamo je u prvih 30-ak minuta često sijao paniku u gostujućoj obrani prodirući po lijevom boku. Tako su u 29. minuti odlično kombinirali Ljubičić i Bulat, ali je Ljubičićevo dodavanje bilo malo prebrzo za Bulata pa je Labrovićem uspio prvi doći do lopte. Minutu poslije zaprijetili su Dario Špikić i Antonio Marin s desne strane. Špikić je prošao, a Marin pucao sa 6-7 metara - snažno, ali neprecizno.

U 37. minuti Dinamo je okrunio značajno bolju igru pogotkom. Akcija je bila "mat u tri poteza". Ristovski je s 35 metara poslao loptu prema Petkoviću na 25 metara, koji je bio leđima okrenut golu, ali je iz prve proslijedio loptu u kazneni prostor između riječkih braniča i tako pronašao Bulata koji je bio u punom naletu, a onda preciznim udarcem desnom nogom pogodio donji desni kut gostujućih vrata za zasluženo vodstvo.

Jakirović je u poluvremenu odlučio Perića zamijeniti Boškom Šutalom, a Sopić je u svlačionici ostavio Jankovića umjesto kojeg je ušao Andrija Vukčević.

Dinamo nije bio tako ofenzivan kao na početku dvoboja, ali je opet prvi zaprijetio u 57. minuti, kad je Labrović obranio Špikićev udarac.

Dinamovim igračima je svakako u drugom poluvremenu nedostajalo odlučnosti u završnici, jer su se više puta našli u suparničkom kaznenom prostoru ili oko njega, a da akcije nisu završavali udarcima. No, s druge strane su dobro zatvorili prilaze svojim vratima pa je Ivan Nevistić ostao bez posla.

Zato je Labrović postao zaposlen u 79. minuti, kad je Petković ponovno sjajno asistirao za Mihajličenka, ali je Ukrajinčev udarac s lijeve strane riječki kapetan zaustavio.

No, u 83. minuti je Dinamo dobio priliku koja se rijetko propušta. Martina Baturinu je u kaznenom prostoru srušio Vukčević, a Kolarić je bez zadrške dosudio jedanaesterac. Odgovornost je preuzeo Bruno Petković i snažnim udarcem u donji lijevi kut svladao Labrovića za 2-0.

Tek nakon tog pogotka Rijeka je uspjela natjerati Nevistića na prvu intervenciju. Učinio je to Marco Pašalić, ali njegov udarac u 87. minuti nije iznenadio domaćeg čuvara mreže. No, u 90. minuti Rijeka je došla do pogotka.

Na 20-ak metara s desne strane dosuđen je slobodan udarac. Ponovno je Pašalić zapucao. U živom zidu je Luka Menalo skočio i glavom promijenio smjer lopti. Nevistić je ostao ukopan, a lopta se od njemu bliže vratnice odbila u mrežu.

Do kraja utakmice Riječani nisu došli u priliku za potpuni preokret, a Dinamo je još jednom preko Mišića zaprijetio, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

Dinamo je pobjedom skočio na četvrto mjesto sa sedam bodova iz četiri utakmice, a treća je Rijeka s dva boda više i utakmicom više. Vodeći Hajduk ima maksimalnih 15 bodova iz pet nastupa, a Osijek ih na drugom mjestu ima 11. Iza Dinama su sa po čest bodova Varaždin, Gorica i Slaven Belupo. Istra 1961 je osma s četiri boda, Lokomotiva deveta s tri, a zadnji je Rudeš s jednim bodom.

Uvrede za Jakirovića

Sergej Jakirović bio je izviždan i vrijeđan prije, za vrijeme i dok je davao intervju poslije derbija u kojem je Dinamo pobijedio Rijeku 2:1. Vrijeđala ga je navijačka skupina koja podupire Rijeku i zamjera mu naprasni odlazak s klupe te momčadi na Dinamovu klupu.

Armada je za vrijeme intervjua za MaxSport cijelo vrijeme vrijeđala Jakirovića, pjevajući s južne tribine Maksimira pogrdnu pjesmu: "Jakirović, p*derčino."

"Zvižduci su klasični nogometni folklor", kratko je prokomentirao Jakirović uvrede i okrenuo se analizi utakmice. Pobjedu Dinama opisao je kao zasluženu.

Dnevnik.ba

Standings provided by Sofascore
25. travanj 2024 01:10