StoryEditor

Dinamo slavi kiks iz češke lige. Nikad bliži direktnom plasmanu u skupine i bogatstvu

Piše desk  /  22.04.2024., 14:23h

Dinamo je za vikend svladao Lokomotivu 1:0 pogotkom Sandra Kulenovića i nastavio je svoj lov za Rijekom. Klub s Kvarnera od aktualnog prvaka ima dva boda više pet kola prije kraja, a očekuje nas i prvenstveni derbi na Rujevici u 34. kolu. Podsjetimo, isti klubovi igraju i u finalu Kupa.

Izvjesno je da će baš ta dva kluba između sebe podijeliti plasmane u dva najbolja europska natjecanja, Ligu prvaka i Europa ligu. Dinamo već odavno zna da ima šansu za direktan plasman u nikad bogatiju Ligu prvaka, koja se igra po novom formatu i donosi oko 30 milijuna eura. No šanse za to nisu velike jer je ispred Šahtar, koji će teško prokockati prednost u ukrajinskom prvenstvu (bod više i utakmica manje od Dinamo Kijeva), prenosi Index.

Direktan plasman Šahtara za Dinamo bi bio bolan, ali utješna nagrada je vrhunska

No ovog vikenda Dinamo je dobio sjajne vijesti o idućoj eurosezoni. U slučaju da Šahtar osvoji ukrajinsko prvenstvo, imat će direktan ulazak u Ligu prvaka kao klub iz kvalifikacija s najvišim koeficijentom. Time bi se oslobodilo njegovo mjesto u playoff rundi Lige prvaka, a to bi jako koristilo Dinamu.

Naime, hrvatski prvak bi prema trenutnom scenariju kretao u Ligi prvaka kao i ove sezone, od drugog pretkola. Direktan plasman u playoff rundu Lige prvaka znači da bi "preskočio" dvije europske stepenice i bio samo jedan prolazak udaljen od najvećeg klupskog natjecanja.

Plavi bi dobili i to da europsku sezonu počnu igrati čak mjesec dana kasnije, ali i garantiran plasman u skupine Europa lige, što ove sezone nije bio slučaj. To bi donijelo i ozbiljan novac klubu. Prema sadašnjem izračunu, čak i u slučaju ispadanja u playoff rundi Lige prvaka, Dinamo bi imao osiguranih skoro 15 milijuna eura bez ijedne europske pobjede.

Što se Plavima mora poklopiti?

Da bi Dinamo došao u takvu situaciju, moraju mu se poklopiti dvije stvari - da Kopenhagen i Slavia Prag, klubovi s boljim koeficijentom od njega, ne budu prvaci svojih liga. U tom smislu je za hrvatskog prvaka stigla sjajna vijest ovog vikenda iz češke lige.

Slavia je na domaćem terenu odigrala tek 2:2 protiv Sigme Olomouc. Sada šest kola prije kraja zaostaje četiri boda za gradskim rivalom Spartom. U Danskoj je situacija još bolja. Kopenhagen je trenutno treća momčad na ljestvici sa šest bodova zaostatka za Brondbyjem šest kola prije kraja.

03. svibanj 2024 06:38