StoryEditor

Dinamo nikad bliži nagradi od 35 milijuna eura. Treba pomoć imenjaka iz Kijeva

Piše desk  /  15.04.2024., 13:46h

Aktualni prvak Hrvatske Dinamo ima sedam utakmica do kraja prvenstvene sezone u SuperSport HNL-u. Trenutno je drugi na tablici, s pet bodova i jednom utakmicom manje od Rijeke, kod koje još mora gostovati. Plavi se nadaju da će u završnici lige uspjeti potpuno preokrenuti sezonu i uzeti svoju 25. titulu od nezavisnosti i 19. u zadnjih 20 godina.

Osim samog naslova i navijačke satisfakcije, Plavi imaju i dodatan motiv. Naime, nikad nisu bili bliže plasmanu u Ligu prvaka, a to se događa baš u trenutku kada najuglednije klupsko natjecanje ulazi u novi format s nikad više utakmica i nikad bogatijim novčanim nagradama, piše Index.

Nova, superbogata Liga prvaka ima mjesto koje Dinamu znači sve

Podsjetimo, od iduće sezone igra se novi format nikad bogatije Lige prvaka. U njoj neće biti klasičnih skupina, već će svih 36 momčadi (u odnosu na dosadašnje 32) biti jedna velika skupina. Svakoj momčadi bit će garantirano osam utakmica.

Procjenjuje se da bi plasman u elitno natjecanje s nikad većim fondom mogao za klubove poput Dinama dosegnuti cifru od 35 milijuna eura čak i ako momčad ne postigne osobit uspjeh u Ligi prvaka i ispadne u skupini.

Jedno mjesto u Ligi prvaka rezervirano je za klub s najvećim koeficijentom iz kvalifikacija, pri čemu se u obzir uzimaju samo one zemlje koje zbog slabijeg nacionalnog koeficijenta nemaju garantiran direktan plasman. Jasno, i SHNL spada u tu skupinu.

Kakva je situacija s direktnim plasmanom?

Dinamo ima nekoliko rivala koji su ispred njega na aktualnoj ljestvici koeficijenata. To su ukrajinski Šahtar, švicarski Basel, praška Slavia i danski Kopenhagen. Dinamo mora navijati da nijedan od njih ne osvoji svoje prvenstvo, čime se ne bi ni kvalificirali za Ligu prvaka.

Dobra je vijest za Plave da je Basel već otpao. Deveti je na tablici i za Young Boysima zaostaje 23 boda. U dobroj situaciji nije ni Kopenhagen. U drugom dijelu prvenstva, koje je kod Danaca podijeljeno, trenutno za Brondbyjem zaostaje šest bodova sedam kola prije kraja.

U češkom prvenstvu Slavia zaostaje dva boda za Spartom. No, tamo će se liga također za dva kola podijeliti na Ligu za prvaka i Ligu za ostanak nakon čega će se u svakoj odigrati po još pet kola tako da Dinamov rival ima dovoljno šansi za uzeti naslov.

Najteža situacija za prvaka Hrvatske je u ukrajinskoj ligi. Tamo je osam kola prije kraja Šahtar vodeći na tablici s četiri boda prednosti nad kijevskim Dinamom. Zagrebački Dinamo će do kraja sezone svim srcem navijati za svojeg imenjaka, a posebno u derbiju u kojem je Šahtar domaćin 11. svibnja.

Dinamova šansa i za izravan plasman u Europsku ligu

U slučaju da Dinamo ne osvoji prvenstvo i bude igrao Europsku ligu, dobra je vijest da ima realnu šansu i tamo ostvariti direktan plasman u skupine (koje se također igraju po novom formatu, kao i Liga prvaka).

Ove sezone osvajač Konferencijske lige ima osiguran izravan plasman u skupine Europa lige. Ako taj osvajač ove sezone osigura mjesto preko svog nacionalnog prvenstva u Europa ligi ili Ligi prvaka (npr. Fenerbahče ili Aston Villa), tada izravno mjesto u Europa ligi dobiva klub koji ima najveći koeficijent u kvalifikacijama za Europa ligu.

U ovom trenutku taj klub je baš Dinamo i ako se dogodi scenarij u Konferencijskoj ligi koji je potreban, Dinamo će u slučaju da završi u kvalifikacijama za Europa ligu (ne bude prvak Hrvatske) ići izravno u skupine.

No, jedini klub koji u tom smislu može pomrsiti račune Dinamu je Ajax. Za Dinamo je potencijalno vrlo važno da se dogodi jedan od sljedećih scenarija: da Feyenoord osvoji kup i Ajax na kraju sezone ne bude bolje plasiran od šestog mjesta ili da NEC osvoji kup i Ajax na kraju sezone ne bude bolje plasiran od petog mjesta (zaostaje sedam bodova za četvrtim AZ-om).

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:51