StoryEditor
angažmani i rošade

Dinamo našao funkciju za Čačića, ali ne trenersku. Na klupu sjeda Slovenac?

Piše desk  /  22.05.2022., 12:34h

Ante Čačić je nakon jučerašnje pobjede u derbiju protiv Hajduka (3:1) u zadnjem kolu HNL-a bio potpuno miran. Na press-konferenciji nakon utakmice rekao je da je ponosan na sve što su on i momčad napravili, a na očekivana pitanja o tome ostaje li na klupi dao je vrlo jasan odgovor: "Ne idem u mirovinu, jedan sam od kandidata za trenera Dinama."

Prije tjedan dana iz Dinama su dolazile informacije prema kojima se dalo zaključiti da je Čačić praktički siguran za budućeg trenera Dinama, ali sad su se okolnosti promijenile. Derbi s Hajdukom jučer je gledao i slovenski trener Darko Milanič, koji je sad, piše Index, glavni kandidat za klupu Dinama.

Bivši trener Primorja, Gorice, Maribora, Sturma, Leedsa, Slovana i ciparskog Pafosa bio je Dinamov gost na Maksimiru, ali nije došao samo gledati utakmicu. Milanič je u ozbiljnim pregovorima s Dinamom, ali to ne znači da će Čačić otići iz Maksimira.

Aktualni Dinamov trener doveden je na Maksimir u trenutku kad je momčad psihološki bila na dnu i kad joj je naslov prvaka bio krajnje upitan. Ne bi puno trenera prihvatilo taj posao, ali Čačić jest i odradio ga je praktički bez greške. U Dinamu to jako cijene, a sad su Čačiću našli potencijalnu novu poziciju.

On bi s klupe trebao preseliti u ured sportskog direktora, čime bi Dinamo riješio tu poziciju koju praktički nema od odlaska Zorana Mamića, zadnjeg formalnog sportskog direktora. Nakon njega u klubu je stvorena funkcija trenera "engleskog tipa" koju su obnašali Damir Krznar i Željko Kopić, ali to se nije pokazalo dobrim.

Milanič je u kombinacijama za Dinamovu klupu bio u prosincu, kad je Krznar otišao, a s njim je u klub navodno trebao doći i Zlatko Zahovič kao sportski direktor. To se nije dogodilo, ali Milanič je i dalje očito ostao u kontaktu s klubom u koji bi sad, i to vrlo vjerojatno, mogao doći kao trener.

Dinamo bi želio ostaviti Čačića u klubu i ovo se ljudima koji odlučuju čini kao najbolja opcija. Čačić se u dva navrata na klupi Dinama pokazao kao vrlo dobar kad je u pitanju rad s mladim igračima. U svojem prvom mandatu na Maksimiru prije deset godina promovirao je brojne klince umjesto starijih, a slično je napravio i sad.

Pod njim je preko noći proigrao Dario Špikić, priliku je dobio i Marko Tolić, a derbi je na kraju priče riješio Martin Baturina. To su sve igrači od kojih Dinamo živi i na kojima u budućnosti namjerava zaraditi, što je i primarni izvor prihoda.

Milanič je u Pafosu dobio otkaz prije dva tjedna, i to kolo prije kraja prvenstva. Klub je u tom trenutku bio na šestome mjestu, što mu je najbolji rezultat u povijesti, a morao je otići nakon poraza od Anorthosisa.

Bivši igrač Partizana i Sturma u karijeri je najduže vodio Maribor, i to u dva navrata, od 2008. do 2013. i od 2016. do 2020. godine. S Mariborom je osvojio šest naslova prvaka i četiri kupa, dvaput je igrao u skupini Europa lige, a 2017. je ušao u skupinu Lige prvaka.

Iz Maribora je prvi put otišao 2013. u austrijski Sturm, u kojem je proveo jednu sezonu, da bi u rujnu 2014. iznenada otišao u Leeds United. U Engleskoj je dobio otkaz nakon samo šest utakmica i nijedne pobjede i potom se vratio u Maribor, uveo ga u Ligu prvaka pa otišao u Slovan, u kojem je 2021. nakon jedne sezone bez trofeja dobio otkaz.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:13