StoryEditor
hrvatski prvak

Dinamo nakon pobjede nad Betisom ima veliki motiv za nastavak sezone: Osvajanjem HNL-a i s još dvije pobjede u KL ima izravan plasman u novu bogatu Ligu prvaka

Piše desk  /  23.02.2024., 11:57h

Dinamo je odigrao s Betisom 1:1 i s obzirom na to da je prije tjedan dana slavio u Sevilli 1:0, plasirao se u osminu finala Konferencijske lige. Cedric Bakambu je doveo goste u vodstvo u 39. minuti, a gol vrijedan prolaza zabio je Takuro Kaneko u 59. minuti na sjajnu asistenciju Arbera Hoxhe.

Prvak Hrvatske se sada okreće izazovima u SuperSport HNL-u i velikom derbiju s Rijekom koja u nedjelju gostuje u Maksimiru. Bit će to prvi pokušaj Plavih da stignu klub s Kvarnera, ali i Hajduk koji je trenutačno ispred njih na tablici. Osim titule prvaka, Dinamo će imati još jedan snažan motiv. Nikad nije bio bliže direktnom plasmanu u Ligu prvaka.

Nova, superbogata Liga prvaka ima mjesto koje Dinamu znači sve

Podsjetimo, od iduće sezone se igra novi format nikad bogatije Lige prvaka. U njoj neće biti klasičnih skupina, već će svih 36 momčadi (u odnosu na dosadašnje 32) biti jedna velika skupina. Svakoj momčadi bit će garantirano osam utakmica.

Procjenjuje se da bi plasman u elitno natjecanje s nikad većim fondom mogao vrlo lako dosegnuti i cifru od oko 40 milijuna eura, čak i ako klub ne postigne naročiti uspjeh u Ligi prvaka. Dobra vijest je za Dinamo što ima realnu šansu za direktan plasman.

Naime, jedno mjesto u Ligi prvaka rezervirano je za klub s najvećim koeficijentom iz kvalifikacija, pri čemu se u obzir uzimaju samo one zemlje koje zbog slabijeg nacionalnog koeficijenta nemaju garantiran direktan plasman. Jasno, i SHNL spada u tu skupinu.

Dinamo bi mogao preskočiti Kopenhagen. To bi ga dovelo na prag najbogatije nagrade u povijesti kluba

Trenutno je Dinamo na toj ljestvici peti, iza ukrajinskog Šahtara, češke Slavije, švicarskog Basela i danskog Kopenhagena. No dobra je vijest ta da će Kopenhagen vrlo vjerojatno odigrati još samo jednu europsku utakmicu ove sezone.

To je gostovanje kod Manchester Cityja na Etihadu gdje im se ne daju velike šanse, a već su kod kuće izgubili 2:0. U slučaju da Kopenhagen ne napravi senzaciju, Dinamo bi ga, piše profesor Tomislav Globan, mogao preskočiti s još "samo" dvije pobjede ove sezone.

To bi i dalje ostavilo tri kluba ispred Dinama bez prevelike šanse da ih se preskoči. No sjajna je vijest za Plave da nijedan od klubova s liste nije vodeći u svojoj državi pa mu opasno visi plasman u Ligu prvaka. Naravno, u istoj situaciji je i Dinamo, koji mora osvojiti ligu ako želi imati šanse za direktan plasman.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:01