StoryEditor
Zoran Zekić o šutalu

"Dinamo je kupio zvijer, a još će i višestruko zaraditi"

Piše desk  /  22.06.2022., 22:32h

‘‘Kad god nekog pohvalim, kao da se taj umisli, iako im zapravo želim dati vjetar u leđa, a onda me malo razočaraju.

No, izdvojit ću, ponovno, Boška Šutala. Dok su drugi ponekad mlaki, on svoje uvijek odradi pošteno i angažirano. To je jedini put kako se postaje igrač dok je kod drugih to naizmjenično toplo-hladno što se mora mijenjati.

Šutalo me iz dana u dan oduševljava. Na treninzima mu nitko ništa ne može, Henty bježi na drugu stranu kada Šutalo stane ispred njega. Razvija se odlično i kroz koju godinu on bi lako mogao postati najbolji Osijekov transfer u povijesti'', rekao je u siječnju 2019. tadašnji trener Osijeka Zoran Zekić za u to vrijeme, golobradog, 19-godišnjeg Boška Šutala, koji se tada tek probijao u prvu momčad kluba iz Slavonije.

Zekić ipak nije bio potpuno u pravu kad je dao ovu izjavu, jer se Šutalo u Gradskom vrtu zadržao samo godinu dana. U siječnju 2020. jaka i moćna Atalanta za četiri milijuna eura dovela je polivalentnog braniča koji bi u skoroj budućnosti trebao biti jedan od ključnih igrača hrvatske reprezentacije. Barem ako je vjerovati brojnim stručnjacima, među kojima je i sadašnji trener Slaven Belupa. 

Dinamo je prije nekoliko dana napravio fantastičan posao. Odlični branič, koji može igrati i stopera i desnog beka, stigao je iz Atalante za odštetu između tri i četiri milijuna eura, a nakon što je odradio liječnički pregled, potpisao je ugovor na pet godina.

Šutalo je zadnje dvije godine bio član Atalante. Za klub iz Bergama odigrao je 16 utakmica i zabio jedan gol, a prošlu sezonu proveo je na posudbi u Veroni, za koju je odigrao 25 utakmica. Zoran Zekić smatra da je Dinamo napravio nevjerojatno dobar posao dovođenjem Šutala.

''Vrhunski potez. Boško je mene kupio kad je bio dijete, sa svega 17 godina. Agresivan, prodoran, moćan s loptom i bez lopte. Inteligentan igrač, razumije nogomet i može igrati na više mjesta u obrani. Kad je bio kod mene, jedina mana mu je bila igra glavom, tu je trebao još raditi, ali sve ostalo je imao. Vjerujem da je u Italiji i taj segment popravio te da je taktički dosta naučio'', kazao je Zekić za Index pa nastavio:

''Dinamo je s Boškom dobio strašnu širinu u momčadi i sad mogu igrati više sustava a da igra ne pati. Kod mene je igrao desnog bočnog u 3-5-2 formaciji, ali jednako dobro može igrati i kao stoper. Ima nevjerojatnu moć ponavljanja, odlično se ubacuje i u vezni red i s ovim poslom Dinamo je napravio možda i ključni posao ovog ljeta.''

Zekić je upitan postoji li mogućnost da se Šutalo u polusezoni koja je pred nama nametne i izborniku Daliću i tako sebi osigura mjesto u avionu za Katar. Trener Belupa nimalo ne sumnja u to, štoviše, očekuje Šutala u Kataru.

''Apsolutno vjerujem u to. Možda sam subjektivan jer Boška znam otkad je bio dijete, ali teško je nekome sad objasniti kakva je to zvijer bila već onda. Tko je god na treninzima igrao protiv njega, taj bi vrlo brzo shvatio s kim ima posla i mijenjao bi stranu'', rekao je Zekić i za kraj razgovora objasnio da se Šutalova avantura u Italiji nikako ne može smatrati neuspješnom. Kaže da je mladić tamo samo profitirao i da će pravu klasu pokazati u Dinamu.

''Atalanta je specifičan klub sa specifičnim trenerom. Igraju možda najprogresivniji i najdinamičniji nogomet u Europi i jako je teško bilo dječaku od 19, 20 godina odmah se tamo probiti s tek nekoliko odigranih prvoligaških utakmica. Tudor ga je pak, svaki put kad je Boško bio zdrav i spreman, koristio jer je znao o kakvom se igraču radi.

Dinamo ima težinu, Dinamo ima ekipu za Ligu prvaka, a vjerujem da će tek sad Boškova kvaliteta doći na naplatu i da, u budućnosti, možemo očekivati da će se Dinamo višestruko naplatiti u odnosu na ovaj iznos koji je platio Atalanti.''

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:59