Zagreb, 24.08.2023 - Prvaa utakmica 4. pretkola nogometne Europske lige Dinamo - Sparta Prag na stadionu u Maksimiru. Na slici Dario Špikić slavi postignuti zgodatik.HINA/ DAMIR SENČAR/ DS -
StoryEditor
europa liga

Debi iz snova za Jakirovića: Dinamo nakon preokreta svladao prašku Spartu s 3:1

Piše desk  /  25.08.2023., 08:40h

U svom debiju na klupi Dinama Sergej Jakirović ostvario je prvu pobjedu, a hrvatski prvak je protiv praške Sparte slavio s 3-1 (1-1) i tako si priskrbio dva gola prednosti za uzvratnu utakmicu doigravanja za plasman u grupnu fazu Europske lige.

Gosti su poveli u 39. minuti golom kapetana Ladislava Krejčija iz kaznenog udarca. U 44. minuti izjednačio je Dario Špikić na asistenciju Brune Petkovića. Pobjedu Dinamu donijeli su Dino Perić golom u 59. minuti i Luka Ivanušec koji je pogodio mrežu za konačnih 3-1 u 61. minuti.

Sergej Jakirović je za svoj prvi dvoboj u ulozi Dinamovog trenera napravio sitne izmjene u početnoj postavi u odnosu na prethodnika Igora Bišćana. Prisiljen je bio umjesto dojučerašnjeg kapetana Dominika Livakovića među vratnice ubaciti Ivana Nevistića te umjesto Josipa Šutala na stopersku poziciju postaviti Dinu Perića. Mihajličenka je na lijevom boku zamijenio Robert Ljubičić, a njegovo mjesto u veznom redu zauzeo je oporavljeni Martin Baturina.

Upravo je daroviti Dinamov veznjak već u 2. minuti bio u prilici svladati gostujućeg vratara Petera Vindahla, ali je njegov udarac s dvadesetak metara nakon lijepe akcije otišao s krive strane vratnice koju je lopta okrznula.

Gosti su se rijetko otvarali iz svoje obrambene formacije, ali kad su to činili, bili su vrlo opasni. U 11. minuti je Veljko Birmančević prošao po desnoj strani, ušao u kazneni prostor, a onda je njegov pokušaj ubačaja na suprotnu vratnicu očistio Perić.

U 23. minuti se zatresla mreža češke momčadi, ali rezultat je na semaforu ostao nepromijenjen, jer je strijelac Luka Ivanušec bio u očiglednom zaleđu kad mu je Bruno Petković podvalio loptu u kazneni prostor.

Udarac iz kuta u 35. minuti za Spartu pokazao se kobnim za domaću momčad. Kratko izvedeno dodavanje, ubačaj na peterac, gdje je uklizao Ladislav Krejči, a lopta se od njegove noge odbila u zrak i završila u rukama Ivana Nevistića. No, sudac Marco Guida dobio je signal iz VAR sobe da je na nakon Krejčijeve noge lopta dirala i ispruženu Perićevu ruku. Nakon kratkog pregleda snimke talijanski sudac je dosudio kazneni udarac. U 39. minuti ga je izveo sam Krejči i poslao neobranjiv udarac uz desnu vratnicu. Nevistić je pogodio stranu, ali nije mogao zaustaviti precizan udarac.

Srećom, češka momčad je samo pet minuta imala prednost na Maksimiru. Petković je oteo loptu oko sredine igrališta i krenuo s njom prema suparničkom kaznenom prostoru. Kad je bio došao do šesnaesterca gurnuo je loptu udesno, gdje je Dario Špikić u pravom trenutku ušao i izbjegao zaleđe, a onda vanjskim dijelom desnog stopala pogodio suprotnu malu mrežu.

Mogao je Dinamo do kraja poluvremena doći i do potpunog preokreta, kad je u trećoj minuti dodatka promiješao desni bok gostujuće obrane te s nekoliko metara pucao, ali je lopta išla ravno u Vindahla. Na odbijenu loptu natrčao je Ljubičić, ali je njegov pokušaj bio neprecizan.

Dinamo je u drugi dio utakmice ušao u istom ritmu, nastavio napadati i tražiti put prema novom pogotku. No, Moharramijev udarac u 46. minuti, kao ni Baturinini pokušaji u 51. i 53. minuti nisu donijeli promjenu rezultata. Gosti su u 48. minuti mogli doći do gola, ali je Moharrami uspio klizećim startom blokirati udarac Olatunjija s desetak metara.

Dinamo je u 59. minuti došao do toliko željenog pogotka. Nakon ubačaja iz kuta Petković je bio prvi na lopti, ali je njegov udarac danski vratar Vindahl odbio, potom je isto učinio i kad je Ivanušec odbijenu loptu pokušao pospremiti u mrežu, da bi konačno Perić iz neposredne blizine glavom svladao gostujućeg čuvara mreže i tako se na neki način iskupio za skrivljeni jedanaesterac.

Samo dvije minute poslije nova erupcija oduševljenja na Maksimiru. Na lijevoj strani su kombinirali Ljubičić i Ivanušec, izmijenili su dodavanja, da bi Dinamov reprezentativac sam ostao oči u oči s Vindahlom te odmjerenim udarcem pogodio malu mrežu uz lijevu vratnicu i na najljepši način se oprostio od Dinamovog dresa uoči njegove najavljene selidbe u nizozemski Feyenoord. 

Osvježio je svoju momčad Jakirović u 64. minuti, zamijenio Baturinu novim Dinamovim pojačanjem Lukom Stojkovićem, a umjesto Špikića ubacio Emrelija. Upravo je azerbajdžanski napadač već u 66. minuti došao u priliku, ali je njegov pokušaj otišao s krive strane vratnice.

Deset minuta poslije Stojković je dobio loptu od Ivanušeca na lijevoj strani, sjurio se u kazneni prostor, opalio ljevicom prema suprotnom kutu, ali je lopta prošla uz vratnicu.

Skupo je mogao Dinamo platiti loše reakcije svojih obrambenih igrača u 79. minuti. Ljubičić je prvi pogriješio kad je loše ispao njegov pokušaj ispucavanja lopte iz kaznenog prostora, a Perić je izgubio zračni dvoboj sa suparnikom. Lopta je došla na peterac do samog Jana Kuchte, ali je samo dodao loptu u Nevistićeve ruke.

Dvije minute poslije probuđeni igrači Sparte su ponovno kombinirali na desnoj strani, Panak je oprobao udarac s dvadesetak metara, ali je Nevistić bio siguran u intervenciji.

Svjesno ili zbog prevelike fizičke potrošnje, Dinamo je gostima prepustio posjed lopte u zadnjih 15-ak minuta utakmice, a to je najbolje koristio Qazim Laci. Kreirao je prilike za suigrače, ali i sam pokušao ugroziti Nevistića u 85. minuti. Njegov udarac sa 20-ak metara Dinamov čuvar mreže je uspio odbiti u korner.

U 87. minuti Jakirović je dao priliku Dinamovim navijačima da ovacijama pozdrave Luku Ivanušeca u njegovom posljednjem nastupu za Dinamo u ovoj eri. Zagrljaji suigrača, Ivanušecove suze i pljesak prema tribinama jasno su pokazale da je Rotterdam njegovo novo odredište.

U sučevom dodatku pokušao je Dinamo ipak doći do četvrtog pogotka. Tamo gdje je utakmicu započeo Ivanušec, završavao je Stojković, ali njegov prodor po lijevom boku na kraju nije završio ni udarcem, ni ubačajem, iako je situacija bila obećavajuća.

Nakon svega viđenog, Dinamo zadovoljno može čekati uzvrat u Pragu koji je na rasporedu u četvrtak, 31. kolovoza.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:14