StoryEditor
europska natjecanja

Debakl Dinama protiv Sparte, Rijeka ispala nakon produžetaka od Lillea

Piše hina  /  01.09.2023., 09:14h

Nogometaši zagrebačkog Dinama nisu se uspjeli plasirati u Europsku ligu nakon što su u uzvratnom susretu play-offa izgubili u Pragu od Sparte sa 1-4 ispustivši tako 3-1 prednost iz Zagreba.

"Modri" su u Prag stigli sa 3-1 pobjedom iz prvog susreta, no češki prvak je pred 19.000 gledatelja na rasprodanom stadionu Letna sjajno predstavom deklasirao hrvatskog prvaka sa 4-1 izborivši natjecanje po skupinama Europske lige.

Dinamu za utjehu ostaje činjenica da će ove jeseni ipak igrati Europu, ali u Konferencijskoj ligi.

Golove za Spartu zabili su Lukas Haraslin (2), Asger Sorensen (25), Filip Panak (67) i Victor Olatunji (87), dok je pogodak za Dinamo zabio Martin Baturina (71).

Nakon što su osam puta igrali u Ligi prvaka, a devet puta u skupinama Kupa UEFA i Europske lige, "Modri" će prvi put u povijesti igrati i u Konferenijskoj ligi nakon što su ove sezone ipali u kvalifikacijama Lige prvaka, a večeras i u play-offu Europske lige.

Kao što se i očekivalo domaćin je od prve minute krenuo agresivno i već u drugoj minuti Sparta je povela. Lukas Haraslin je dobio loptu na rubu šesnaesterca i lijepo pogodio za vodstvo domaćina. Sadegh Moharrami je zakasnio u bloku, a Ivan Nevistić nije mogao ništa.

Bio je to šokantan početak za "modre", a već u šestoj minuti je moglo biti i 2-0. Jan Kuchta je prošao po desnoj strani i ubacio u peterac do Victora Olatunjija koji je pucao iz prve, ali preko gola.

Dinamo je u osmoj minuti pronašao put do suparničke mreže, pogodio je Dario Špikić, no bio je u zaleđu. U 15. minuti je sa 20 metara zaprijetio Antonio Marin, no Peter Vindhal je bio spreman. I bilo je to sve od hrvatskog prvaka u prvom poluvremenu.

Nažalost, već u 25. minuti češki prvak je poništio vodstvo Dinama iz prve utakmice. Kaan Kairinen je ubacio iz kornera, a Asger Sorensen glavom pogodio za 2-0. U 35. minuti Sparta je imala još jednu veliku priliku nakon prekida, no Ladislav Krejči nije bio precizan.

Sergej Jakirović je u poluvremenu napravio dvije izmjene, u svlačionici su ostali "nevidljivi" Marin i Moharrami, a priliku su dobili Boško Šutalo i Bogdan Mihajličenko. Odmah se to vidjelo na igri i Dinamo je u nastavku zaigrao daleko bolje i agresivnije. Međutim, nakratko.

U 56. minuti vidjeli smo i najbolju priliku gostiju. Petković je fantastično proigrao Ljubičića koji je izbio sam pred Vindahla, ali je danski golman sjajno obranio. U 60. minuti s ruba kaznenog prostora je tik uz vratnicu pucao Martin Baturina.

U 68. minuti Česi su postigli i treći pogodak. Veljko Birmančević je uputio ubačaj s lijeve strane, lopta se odbijala u Dinamovom kaznenom prostoru i stigla do Filipa Panaka koji je pogodio za 3-0. Samo minutu kasnije Jaroslav Zeleny je mogao i zabiti četvrti pogodak, no srećom nije bio precizan.

Dinamo se vratio u život u 71. minuti. Petković je još jednom odličnom loptom uposlio Baturinu koji je "slomio" Spartine stopere i smanjio na 3-1 izjednačivši tako rezultat iz prve utakmice. Kada se već činilo kako bi susret mogao u produžetke, Sparta je postigla i četvrti pogodak. Kairinen je dugom loptom pronašao Olatunjija koji je prošao pored Šutala i zabio za veliko slavlje. 

Ždrijeb skupina Europske i Konferencijske lige na rasporedu je u petak u 13.00 sati u Grimaldi Forumu u Monacu.

Rijeka ispala od Lillea nakon produžetaka

Nogometaši Rijeke nisu uspjeli izboriti nastup u natjecanju po skupinama Konferencijske lige, oni su u uzvratnom dvoboju posljednjeg 4. pretkola na Rujevici odigrali 1-1 s francuskim Lilleom nakon produžetka te tako nisu uspjeli nadoknaditi 1-2 poraz iz prve utakmice otprije tjedan dana.

Rijeka je povela golom Ivana Smolčića (58), dok je u dodatnih pola sata prolazak Lilleu osigurao Jonathan David (109).

Pred punim tribinama Rujevice Riječani su odlučno krenuli po pogodak kojim bi nadoknadili zaostatak iz prve utakmice otprije tjedan dana iz Lillea te stvorili odličnu situaciju u 6. minuti. Hodža i Pašalić su kombinirali na lijevoj strani gostujućeg kaznenog prostora, Pašalić je odličnom povratnom loptom pronašao Hodžu samog na 10-ak metara od vrata, uslijedio je jak udarac kojega je sjajno zaustavio vratar Chevalier.

Bila je to, pokazat će se, jedina prava prilika u prvih 45 minuta s obje strane, no nastavak je donio mnogo više uzbuđenja. 

Rijeka je povela u 58. minuti, Fruk je ubacio iz slobodnog udarca s lijeve strane, Chevalier je pogrešno pročitao let lopte pa je nastala gužva u petercu Lillea u kojoj se najbolje snašao Smolčić i s pet metara zakucao loptu u nebranjenu mrežu.

Mogla je Rijeka u 65. minuti i do drugog gola, nakon odlične kombinacije lopta je stigla do Vukčevića koji je sa 15 metara s lijeve strane uputio oštar udarac no pogodio je istrčalog Chevaliera u prsa.

Činilo se kako je Lille poravnao u 69. minuti, Žegrova je ubacio s desne strane na drugu vratnicu gdje je utrčao Cavaleiro, a ovaj je vratio pred gol na glavu Davidu koji je poslao loptu u mrežu. No, nakon podužeg pregledavanja snimke procjena sudaca je bila kako je Cavaleiro bio u zaleđu.

Što je susret odmicao, to je Lille bio opasniji te je u 78. minuti nakon prekida stigao do nove prilike. Žegrova je ubacio iz kornera, najviši u skoku je bio Alexsandro no pogodio je vratnicu.

I u dodatnih pola sata vidljiva je bila bolja fizička spremnost gostiju iz Lillea koja je materijalizirana u 109. minuti. Nakon duže akcije lopta je stigla na lijevu stranu do Ismilyja, njegov udarac sa 10-ak metara zaustavila je vratnica, no na odbijanac najbolje je reagirao David i pospremio loptu u mrežu.

U preostalom vremenu jedinu kakvu-takvu priliku za Rijeku imao je Smolčić koji je u 118. minuti pucao s više od 20 metara, ali Chevalier je uspio odbiti.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 12:44