StoryEditor
ne podržavaju infantina

Danska prijeti odlaskom sa Svjetskog prvenstva i istupanjem iz FIFA-e

Piše desk  /  23.11.2022., 22:55h

Svjetsko prvenstvo u Katru definitivno je jedno od najkontroverznijih u povijesti. Jedna od značajnijih tema koje su na stolu u Katru su ljudska prava koja država domaćin izgleda ne cijeni previše. Problem je što se tome priključila i FIFA koja je zabranila svima da ističu podršku LGTBQ populaciji.

Iako su neke od najmoćnijh reprezentacija na Mundijalu najavile da će njihovi kapetani oko ruke nositi traku s natpisom ‘One Love‘, a FIFA je potom oštro reagirala i zaprijetila da će onoga tko će nositi traku kazniti žutim kartonom i prije nego susret počne.

Među onima koji su htjeli na ovaj način izraziti podršku LGTBQ zajednici je bila i Danska koja sada razmišlja i o napuštanju Svjetskog prvenstva. Iako su Danci već odigrali prvu utakmicu i upisali 0:0 remi s Tunisom, sada prijete odlaskom iz Katra.

Generalni direktor i predsjednik Danskog nogometnog saveza Jakub Jensen i Jesper Moller već su kontaktirali UEFA-u i tražili povlačenje iz članstva u FIFA-i s drugim reprezentacijama koje dijele isto mišljenje.

"Tu odluku nismo donijeli sada. O tome razmišljamo već neko vrijeme. Mi u Skandinaviji smo o svemu pričali još od kolovoza. Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku. Moramo razmisliti i vratiti povjerenje u FIFA-u. Treba biti svjestan što se dogodilo i kreirati strategiju", rekao je Moller pa dodao:

"Uskoro nas čekaju izbori u FIFA-i na kojima glasa 211 država. Gianni Infantino navodno ima 207 država koje ga podržavaju, no Danska nije i neće biti među njima.

Jakob Jansen je rekao kako je žuti karton minimalna kazna kojom je FIFA zaprijetila kapetanu Simonu Kjaeru.

"Engleska je u studenom pozvala na hitan sastanak sa FIFA-om, a predstavnici FIFA-e su došli u hotel u kojem su Englezi i rekli da bi u najboljem slučaju kapetani bili žanjavani žutim kartonom, ali i da postoji šansa da ih se ni ne pusti na teren, kao i da dobiju suspenziju. FIFA ima zakonsko uporište za to", rekao je Jansen.

Osim Danske, "One Love" traku su najavile i Engleska, Njemačka, Wales, Belgija, Nizozemska i Švicarska. Jedan od kapetana koji je trebao igrati s tom trakom je i Jan Vertonghen koji je odustao uoči susreta s Kanadom.

"Ako dajete izjavu dok nosite traku kažnjavate sebe. Ne osjećam se ugodno i to govori dovoljno. Mi smo meta i bojim se da ako nešto kažem na ovu temu možda neću moći igrati. To nisam nikada iskusio u nogometu i nadam se da više ni neću jer nije dobro", rekao je kapetan Belgije pa dodao:

"Kontroliraju nas. Ne volim davati političke izjave. Ovdje smo da igramo nogomet i ako to ne možemo zbog normalnih izjava kao ‘ne diskriminaciji‘ ili ‘ne rasizmu‘ što ćemo onda? Ne želim više govoriti o ovome jer želim igrati u prvoj utakmici. Stat ću na ovome, to dovoljno govori", zaključio je Vertonghen.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 11:32