StoryEditor
hrvatski izbornik

Dalić: "Žao mi je Oršića. Ali ako ne bude igrao u klubu, neće ni u reprezentaciji"

Piše desk  /  20.03.2023., 12:31h

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić na konferenciji za medije najavio je početak ciklusa kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Prve su to utakmice reprezentacije nakon osvajanja brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru u prosincu prošle godine.

Hrvatsku na startu kvalifikacija očekuju dvije utakmice. Prva je u subotu na splitskom Poljudu, gdje će gostovati reprezentacija Walesa. U utorak će Dalić sa svojom momčadi gostovati u Turskoj. Obje utakmice kreću u 20:45. Osim Turske i Walesa, Hrvatska je u skupini s Armenijom i Latvijom, prenosi Index.

Podigli smo očekivanja

"Napravili smo u ovih pet i pol godina mog mandata veličanstvene rezultate. Više od postavljenih ciljeva. Nismo mi ni svjesni što smo sve napravili. Osjećam da imam snage i motiva, zajedno s igračima nastaviti s reprezentacijom. Objektivni smo i naš cilj je plasman na veliko natjecanje.

Sve drugo je uspjeh. Moramo zadržati dobru atmosferu i pozitivu u reprezentaciji. Pored rezultata moramo slagati i novu reprezentaciju i smijeniti generaciju. Opasna je situacija jer imamo velika očekivanja. Podigli smo letvicu", rekao je Dalić u uvodu.

Plasman je prvi cilj

"Krećemo u kvalifikacije. Prvi cilj je plasman. Favoriti smo u skupini. Imamo tu kvalitetu i moramo biti oprezni i koncentrirani. Želimo biti prvi u skupini. Europsko prvenstvo je u Njemačkoj, tako da će biti puno naših navijača. Bio sam kao navijač u Njemačkoj na utakmicama reprezentacije, bilo je sjajno.

Hrvatska nikad nije bila jača nego u Rusiji. Ali to više nije to. Ne bježim od toga da imamo kvalitetu. Imamo bolje rezultate na Svjetskom prvenstvu nego na Europskom. Imamo igrače koji dolaze, ali oni ne mogu ništa napraviti bez ovih starijih igrača. Ovo je stvaranje nove generacije koja je napravila velik rezultat", rekao je Dalić.

Izostanci

"Brozović dugo nije igrao, Kovačić je imao problema. Situacija nije najsjajnija, ali uvijek smo to znali rješavati u kvalifikacijama. Danas će doći svi igrači. Ne znamo što će biti s Petkovićem. Ivušić je bolestan. Sutra ću vam moći reći preciznije kad se kompletiramo. Što će biti s Modrićem? O Luki Modriću sve ovisi. Volio bih da bude s nama, no sve je u njegovim rukama."

"Nisam očekivao da ću biti toliko izbornik. Jesam lud, ali nisam toliko lud da sam mogao to predvidjeti. Išao sam korak po korak i dogodilo se. Ostvarili smo čudo, nisam to očekivao, ali moramo biti ambiciozni i ostvariti cilj."

Povratak Torcide na reprezentaciju

"Hrvatska nogometna reprezentacija mjesto je okupljanja hrvatskog naroda i tako se ponašamo. Veselimo se da će Torcida doći. Htjeli bismo da dođu Boysi, Kohorta i Armada. Svi su dobrodošli. Dok sam ja tu, težit ćemo da okupljamo sve hrvatske navijače", rekao je Dalić.

O Walesu i Turskoj

"Neće biti nimalo lagano protiv Turske i Walesa, pogotovo ako ne shvatimo utakmice ozbiljno. Hrvatska je motiv svima jer smo treći na svijetu. Ne smijemo misliti da smo favoriti i najbolji jer je to početak našeg kraja. Mijenjat ćemo možda sitne detalje, ali taktiku vjerojatno nećemo mijenjati. Imamo odličan vezni red i dobre mlađe igrače u obrani.

Kod Walesa se moramo čuvati kontri i polukontri jer imaju nekoliko brzih igrača. Bale je nosio tu reprezentaciju, ali sad su ostali bez njega i moraju se prilagoditi. Imaju dva brza krilna igrača, kompaktni su u bloku i čekat će našu grešku.

Zato moramo biti koncentrirani. Nisu u rangu nas po kvaliteti, ali ne smijemo ih podcijeniti. Važno je ne izgubiti u Turskoj i pobijediti Wales. Cilj nam je biti prvi u skupini. Nisam još izračunao koliko nam bodova još treba točno", rekao je Dalić.

Tko će igrati u napadu?

"Marko Livaja igra dobro, leži mu Poljud, doma je. Reprezentaciji je dao dosta, zabio je gol u Kataru i ja od njega očekujem puno. Kad sam govorio o tome da imamo napadače iz HNL-a, zamjerili ste mi.

Mislio sam reći da oni ne igraju svaki vikend na određenom nivou. Treba im veći podražaj. Miksali smo igrače u špici i na desnom krilu. Nisam ja sklon tome, ali nemam stalno rješenje. Mislio sam da će Brekalo igrati u Fiorentini, ali nije se to ostvarilo. Treba nam takav brzanac.

Svi bi igrali lijevo kod nas, zvali smo Špikića i on nam je potencijal za dalje. Nisam otpisao Budimira jer on nije dobar, nego želim vidjeti neke druge igrače. Pozvao sam Belju i Musu da ih vidim. Za desno krilo imamo rješenja.

O Oršiću

"Žao mi je za Oršu, nije u sastavu kluba, ali ne želim ga izgubiti. Nije u formi, ali želim mu dati šansu da se pokuša vratiti. Ako ne bude konstantno igrao u klubu, neće moći ni za reprezentaciju igrati", rekao je Dalić.

O Stanišiću

"Stanišić je bio sjajan svaku utakmicu za reprezentaciju. Juranović je ofenzivniji od njega, ali Stanišić svaki dan trenira s vrhunskim igračima, kao da igra jaku utakmicu. Potencijal je. Nemamo sad problema na toj desnoj strani", zaključio je izbornik Hrvatske.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:19