StoryEditor
izbornik hladne glave

Dalić otkrio što namjerava s Rebićem i komentirao Rakitićevu ponudu da se vrati u reprezentaciju

Piše desk  /  15.11.2021., 07:23h
"Radio sam 7 godina u arapskom svijetu, imat ćemo puno navijača tamo. Cilj? Proći skupinu!"

  Nakon što je sudac Danny Makkelie odsvirao kraj utakmice između Hrvatske i Rusije Zlatko Dalić zaplakao je na klupi. Kasnije je novinarima objasnio što se dogodilo.

"Pao mi je kamen sa srca. Bilo je teško i stresno. Ovo je velika pobjeda i veliki trenuci za hrvatski narod i navijače. Pobjedu posvećujem navijačima, dobrim i poštenima koji su uz nas. Dakako, i Vukovaru i Škabrnji. Ponosni smo što smo napravili za sebe i Hrvatsku", kazao je Dalić na konferenciji za medije nakon utakmice te prokomentirao:

"Čestitke dečkima na plasmanu u Katar, na sjajnoj utakmici. Svima koji su igrali u ovim kvalifikacijama, zahvala stožeru i ljudima koji bi bili oko mene. Hvala HNS-u na podršci i povjerenju, bivšem i sadašnjem predsjedniku. Ovo su najbolje kvalifikacije u povijesti hrvatske reprezentacije zajedno s onima za Euro 2020. i Euro 2008. Hvala novinarima na podršci i praćenju, nekad su bile i kritike, ali one su dobrodošle da neke stvari popravimo."

Hrvatska je dugo napadala, ali nije zabila…

"Hrvatska je totalno dominirala cijelu utakmicu. Napravili smo dosta dobrih stvari, ali nismo uspjeli zabiti na vrijeme. Najvažnije je što nismo gubili vjeru. Ruski izbornik je iznenadio sa sastavom stavivši Bakajeva i Jonova koji su trebali raditi presing, ali vezni red u kojem su Modrić i Brozović s njima je lako izašao na kraj i dominirali smo. U drugom dijelu je bilo teško zbog natopljenog terena, to nas je ometalo u kombinatorici, ali posrećilo nam se. Rusima nije, međutim, imali su dovoljno sreće u prijašnjim utakmicama."

Hrvatska nije dozvolila Rusiji igru…

"Koliko smo im dopustili, toliko su igrali. Nismo im dali ništa, pritiskali smo ih visoko, išli u presing. Znali smo da smo bolji, ali to smo morali potvrditi na terenu. I uspjeli smo. Rusija ima vrijednost, no nije mogla doći do izražaja. Nismo im dali da igraju kratkim pasom, nisu radili drugo nego nabijati loptu."

Koliko je kiša ometala?

"Protiv Slovačke nas je kiša zaustavila, sada srećom ipak nije. Igrači su igrali kao da su na tepihu, ništa im nije bio problem."

Čini se da Hrvatska ne može bez drame.

"Bilo je teško i igrati i gledati. Nije nam išlo s golom, nismo ga dali, kad se teren natopio bilo je sve teže. Bilo je malo upitno što će se dogoditi. Napravili smo sjajne stvari sa zamjenama igrača. Sreća nam se vratila jer smo je zaslužili. Sreća prati hrabre, bili smo hrabri cijelu utakmicu."

Je li vam ovo najvažnija utakmica od finala u Rusiji?

"Za mene je to bila najvažnija utakmica, svaka koja dolazi je najvažnija… Vidim koliko dobro radimo svi skupa od Eura i moralo je tako završiti."

Igra je rasla prema kraju kvalifikacija.

"Svaka je utakmica bila sve bolja, ova Hrvatska može samo biti kvalitetnija. Imamo mlađe koji se pojavljuju, ali bez senatora to ne bi išlo."

U čemu se dogodila najveća transformacija Vatrenih?

"Sada su u reprezentaciji igrači koji igraju u formi u klubovima te imamo konkurenciju. Nìtko se ne može opustiti. Možda je bila moja pogreška što sam protekle tri godine dao previše povjerenja ekipi sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Znalo se mjesec dana unaprijed tko će biti pozvan, previše su se opustili… U tome sam griješio, ali to je bilo ljudski jer sam tim igračima zahvalan. Skužio sam na vrijeme da to ne valja, pa je sada dobro."

Potvrdio se i s tri odlaska na velika natjecanja, osim sa srebrom, kao najuspješniji i najbolji izbornik Hrvatske. Iako je u jednom času kazao sam da nije bio na nivou…

"Rekao sam da nisam bio na nivou jer nisam stvari odrađivao kao sada. Upravo u smislu forme igrača i velikih promjena u momčad koje su bile nužne. Imao sam pravilo da se teško ulazi u reprezentaciju, ali i izlazi. No, osjećao sam obvezu prema onima koji su me doveli do finala SP-a i učinili trenerom. Nakon Eura smo promijenili priču, pojačali neke stvari, usto nismo trpjeli negativan govor tijela. Neke igrače zato nismo zvali, kroz to su vidjeli da je vrag odnio šalu, popravili su se i vratili su se. Na to da sam najbolji reći ću da imam tri velika natjecanja, srebro, ali nakon prvog poraza bit će komentara - taj ne zna ništa, tko ga je doveo. To je naša realnost, no meni su samo navijači bitni. Tribine mi daju snagu."

Hoće li vratiti u nacionalnu vrstu Antu Rebića?

"Puno se s time zamaramo. Igrali su drugi, Sosa, Stanišić, Brekalo, Vlašić, Pašalić… Nikome nisam zatvorio vrata reprezentacije i nikad neću. Puno sam puta rekao da sam spreman razgovarati, oprostiti i preko svega prijeći kad je u pitaju reprezentacija. Najmanje je bitan moj ego, ostavit ću ga po strani. Nitko se meni ne treba ispričavati."

Koliko ima još žara za velike rezultate?

"Ponosan sam što sam izbornik hrvatske reprezentacije, to je čast. To ni nitko ne može platiti. Novac mi nije važan. Nisam očekivao da ću biti pet godina, ponosan sam, to je najljepši posao koji sam radio. Pregrmjeli smo teške stvari, Hrvatska ima sjajnu budućnost. Nema veće sreće i časti."

U ožujku su dvije prijateljske utakmice.

"Imamo godinu dana mira. Najvažnije je da igrači nastave dobro igrati i da budu zdravi. U ožujku ćemo igrati prijateljske utakmice, u lipnju Ligu nacija. Jako je bitno da Modrić bude zdrav i da nas povede u Katar. Da, on će nas voditi u Katar."

Ivan Rakitić kao da se nudi da se vrati, bilo je pitanje novinara.

"Svi su dobrodošli. Bili su na utakmici Rakitić, Subašić, Strinić, Kovačić, Mandžukić,,, to je bogatstvo reprezentacije. Daleko je Katar, vodio bih da se pojavi još netko iz mlade reprezentacije."

Tamo ćemo nakon srebra htjeti zlato, još je jedna konstatacija novinara.

"Mi smo takav narod, uvijek nam nešto ne valja. Cilj uvijek mora biti veliko natjecanje, nakon toga treba proći skupinu. To si izbornik kao zadatak mora postaviti. Ali tražiti zlata, srebra… Nemamo kamp, ima nas četiri milijuna. Naravno da bismo zlato objeručke prihvatili. Dakle, cilj u Kataru je proći skupinu."

Majice s natpisom Katar su bile spremne za proslavu.

"Govorio sam da je moja vjera ogromna, kao i i svih nas, ali da nismo pobijedili ne bismo ih odjenuli. Nisam znao za majice, dobili smo ih na kraju, to je odradila naša logistika."

Je li bilo straha da nećete uspjeti?

"Nismo o tome razmišljali na klupi nego samo što Hrvatska mora učiniti da zabije gol. Stavili smo Petkovića, potom Livaju kad se Pašalić umorio, Brozović i Modrić su dominirali."

Koliko nećete mislite o nogometu?

"Odradit ću medijske obveze, nakon toga zaboraviti na nogomet, otići u Livno i posvetiti se obitelji."

U arapskom svijetu dugo ste radili.

"U arapskom svijetu proveo sam sedam godina, Hrvatska će tamo imati jako puno navijača."

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:31