StoryEditor

CNN: Od krvavog balkanskog rata do teškaša Svjetskog prvenstva; stvaranje Hrvatske kao nogometne nacije

Piše desk  /  15.12.2022., 10:39h

"Panama, Mauricijus, Gruzija i Eritreja četiri su države s otprilike istim brojem stanovnika kao Hrvatska. Te četiri nacije zajedno imaju jedan nastup na Svjetskom prvenstvu, i to kad je Panama u Rusiji 2018. završila grupnu fazu s tri poraza i 11 primljenih golova".

Tako CNN započinje svoj tekst koji su objavili uoči polufinalnog dvoboja Hrvatske i Argentine u utorak u kojem opisuju državu koja je prije tek nešto više od 30 godina izborila samostalnost, a sada je na svom tek šestom Svjetskom prvenstvu nogometna velesila.

"Hrvatska je stekla neovisnost tek 1991., tijekom krvavog balkanskog rata koji je trajao do 1995., a populacija joj je tek nešto manja od četiri milijuna, ali ne biste to rekli prema načinu na koji su izbacili Brazil. Taj je uspjeh pravi primjer Davida koji nokautira Golijata, s obzirom na populaciju Brazila od 214 milijuna ljudi", nastavlja CNN.

Igor Štimac, koji je igrao na svim utakmicama Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 1998. tijekom pohoda na treće mjesto, rekao je za CNN da je nedavna povijest države imala ulogu u kovanju elitnih natjecatelja.

"Naš narod prošao je mnoge teškoće u svojem preživljavanju, u svojoj neovisnosti, borbi za nju, u agresiji koju smo trpjeli od naših susjeda. Takve stvari pomažu ti da održiš veliku mentalnu snagu, veliku disciplinu, ostaješ ponizan i preživljavaš s ponosom, bez obzira na to kakve su poteškoće ispred nas. Ali ne možemo reći da je samo rat zaslužan za to jer u toj je regiji bilo ratova u puno navrata. Ima nešto u ovoj regiji po pitanju klime, po pitanju kulture", rekao je CNN-u Štimac, koji je bio izbornik hrvatske reprezentacije od 2012. do 2013.

Iz ruševina

"Nakon raspada Sovjetskog Saveza, demokratski pokret pomeo je većinu istočne Europe, uključujući Jugoslaviju. Izborom nekomunističkih vlada u četiri od šest republika Jugoslavije, Federacija se počela urušavati i ponovno su se pojavile etničke podjele. Do 1991. prosperitetna Republika Hrvatska tražila je stvaranje labave konfederacije ili potpuno rastrojstvo unije. Manje bogata Srbija tome se protivila. U lipnju 1991. Slovenija i Hrvatska proglasile su neovisnost", opisuje CNN hrvatsku borbu za neovisnost.

Nova priča

Hrvatski nogometni savez prijavio se i primljen je u krovnu svjetsku nogometnu organizaciju FIFA-u 1992. te europsku UEFA-u 1993. godine.

"Hrvatskoj nije trebalo dugo da ostavi trag na međunarodnoj nogometnoj pozornici. Prvo je 1996. dosegla četvrtfinale Eura - pobijedivši usput zvijezdama nakrcanu Dansku. Dvije godine kasnije, u svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu, Hrvatska je došla do polufinala u Francuskoj 1998. i završila treća", prisjeća se CNN prvog velikog uspjeha Vatrenih.

"Dolazak Zlatka Dalića na mjesto izbornika 2017. također se pokazao iznimno važnim. Postavljen nakon kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019., Dalić je stigao s pritiskom na ramenima. 

Zahvaljujući skladu koji je Dalić uspio usaditi u momčad, Hrvatska je nadmašila sva očekivanja, dosegnuvši finale i pritom pokazala nevjerojatnu borbenost i upornost da dvaput prođe na penale, a zatim u produžecima pobijedi Englesku u polufinalu, prije nego što ju je Francuska nadjačala u finalu", nastavlja CNN.

"S Modrićem u svojem najboljem čarobnom izdanju, golmanom Dominikom Livakovićem u carskoj formi i momčadi koja se čini da može izmisliti gol ni iz čega kada joj treba, ova Hrvatska nastavila je nizati iznenađenja kao i prije četiri godine", završava svoj opis Vatrenih CNN i zaključuje tekst još jednom izjavom Štimca:

"Kad dođemo u reprezentaciju, ego mora nestati. U hrvatskoj svlačionici nema mjesta za veliki ego i to svi znaju. Nitko nije veći od momčadi, nitko nije veći od trenera i to nas vuče naprijed".

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:07