StoryEditor
liga prvaka

City i Inter potvrdili prolaz u polufinale

Piše hina  /  20.04.2023., 08:21h

Nogometaši Manchester Cityja izborili su plasman u polufinale Lige prvaka nakon što su u uzvratnom susretu četvrtfinala u Munchenu odigrali 1-1 protiv Bayerna i tako obranili uvjerljivih 3-0 iz prve utakmice.

Treću godinu uzastopce i četvrti put ukupno, City se plasirao u polufinale Lige prvaka. "Građani" su u dosadašnja tri polufinala, samo jednom došli i do finala, 2021. kada su u završnom susretu izgubili od Chelsea.

Nakon uvjerljivih 3-0 iz prve utakmice, engleski prvak je u uzvratu odigrao 1-1 što je bilo dovoljno za siguran prolaz u polufinale gdje "Građane" čeka aktualni europski prvak Real Madrid koji je bio bolji od Chelsea.

City je poveo u 58. minuti golom Norvežanina Erlinga Haalanda koji je u 38. minuti promašio jedanaesterac, a izjednačio je Joshua Kimmich u 82. minuti iz kaznenog udarca.

Za Bayern je od 77. minute zaigrao hrvatski reprezentativac Josip Stanišić.

Samo četiri kluba u povijesti Lige prvaka uspjela su nadoknaditi razliku od tri ili više golova u nokaut fazi Lige prvaka, no Bayern se nije uspio upisati u to društvo.

Kao što se i očekivalo, Bayern je krenuo otvoreno i napadački, no prvu veliku priliku vidjeli smo tek u 17. minuti. City je izgubio loptu na sredini terena nakon čega je krenula kontra domaćina. Musiala je sjajno uposlio Sanea, koji je pobjegao obrani Cityja, izašao malo iskosa ispred Edersona, ali je pucao pored gola.

Samo minutu kasnije Upamecano je kao posljednji igrač obrane srušio Haalanda, a francuski sudac Clement Turpin pokazao crveni karton tragičaru prve utakmice. Bayernova stopera spasilo je zaleđe norveškog napadača.

U 35. minuti gosti su dobili kazneni udarac. Gundogan je pucao, Upamencano igrao rukom, a Turpin pokazao na bijelu točku. Jedanaesterac je izveo Haaland, ali je pucao preko gola.

U završnici prvog dijela Bayern je imao još jednu priliku, ali Musiala i Coman nisu najbolje reagirali.

Bavarci su nastavili s dominacijom i u nastavku, no nikako nisu uspjevali ozbiljnije ugroziti suparnika.

City je u 55. minuti imao izglednu kontru, no Haaland je mlako pucao. Dvije minute kasnije Coman je imao sjajnu priliku za vodstvo, ali je Ederson odlično obranio nakon čega je uslijedila gostujuća kontra. Završni korak napravio je sjajni norveški napadač koji je "slomio" Upamencana i zabio pod prečku za 1-0. Bio je to 48. Haalandov gol ove sezone u 41 susretu u svim natjecanjima.

Bavarci su u 76. minuti napokon uspjeli svladati brazilskog vratara, no radost je kratko trajala jer je pogodak 17-godišnjeg Mathysa Tela poništen zbog zaleđa. U 82. minuti Bayern je ipak uspio zabiti. Neuvjerljivi francuski sudac je dosudio kazneni udarac nakon što je Akanji igrao rukom, a Joshua Kimmich je bio siguran za 1-1.

Hrvatski reprezentativac Josip Stanišić dobio je priliku u završnici susreta. Ušao je u u igru u 77. minuti umjesto Benjamina Pavarda. Otkako je Thomas Tuchel preuzeo Bayern, hrvatski reprezentativac je osuđen na mrvice.

U samoj završnici utakmice Tuchel je preselio na tribine nakon što mu je sudac pokazao crveni karton zbog stalnih prigovora. 

Manchester City će u polufinalu igrati protiv Real Madrida koji je u četvrtfinalu bio bolji od Chelsea.

"Kraljevski klub" je u prvom susretu u Madridu slavio sa 2-0, a potom je u Londonu pobijedio identičnim rezultatom za uvjerljivih 4-0 protiv londonskih "Bluesa".

Inter i Benfica priredili golijadu

Nogometaši Intera plasirali su se u polufinale Lige prvaka nakon što su u uzvratu u Milanu odigrali s Benficom 3-3, uz pogodak Petra Muse. U prvom dvoboju u Lisabonu, Talijani su slavili s 2-0. 

Za Inter su zabili Nicolo Barella (14), Lautaro Martinez (65) i Joaquin Correa (68), a za Benficu Fredrik Aursnes (38), Antonio Silva (86) i hrvatski reprezentativac Petar Musa (90+5). Inter će u polufinalu igrati s gradskim rivalom Milanom, koji je u utorak izbacio Napoli. 

Marcelo Brozović je odigrao cijeli susret za Inter, a Petar Musa je za Benficu odigrao od 80. minute.

Slavni Inter, trostruki europski prvak, prošao je prvi put nakon 2010. godine među četiri najbolja europska kluba, izbacivši Benficu s ukupnih 5-3, a uzvrat u Milanu bio je atraktivan s čak šest golova. 

Talijani su bolje otvorili susret i poveli u 14. minuti. Lautaro Martinez je proigrao Barellu, a veznjak Intera se iskosa s desne strane okrenuo na lijevu nogu, te neobranjivo pogodio same rašlje.

Taj gol je šokirao Portugalce koji su prvi puta golu Intera zaprijetili u 31. minuti, kada je udarac Grimaldija obranio vratar Onana. I kada se činilo da Inter kontrolira dvoboj, u 38. minuti Benfica je došla do neočekivanog poravnanja. S desne strane je ubacio Rafa Silva, a na loptu je naletio iz drugog plana Norvežanin Aursnes i glavom je zakucao u mrežu, podgrijavši nadu Benfice, iako je Inter bio posve u kontroli. 

Ipak, nada lisabonske momčadi je nestala u 65. minuti kada je Martinez pogodio za 2-1. Dimarco je ubacio s lijeve strane, a Argentinac je u petercu najbrži i znalački pogađa mrežu. U 76. minuti Lautara je zamijenio sunarodnjak Correa, koji je samo dvije minute kasnije zabio za 3-1. Correa je, poput Barelle u prvom dijelu, zabio od vratnice u suprotni kut. 

Interovi navijači su zborno počeli pjevanje "Oh mia bela Madunina", neslužbene himne Milana, u čast plasmana Intera u polufinale i okršaja s gradskim rivalom Milanom. 

U 83. minuti Neres je pogodio vratnicu, a tri minute kasnije Antonio Silva je smanjio na 3-2 nakon što je glavom pospremio loptu u mrežu nakon ubačaja Grimaldija. U zadnjim trenucima dvoboja Musa je uspio izjednačiti. Petar je bio najbrži na odbijenoj lopti i došao je do svog drugog gola u Ligi prvaka nakon što je u grupnoj fazi zabio Maccabiju. 

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 07:59