StoryEditor
košarka

Cibona pokreće proces preoblikovanja u sportsko dioničko društvo

Piše hina  /  11.09.2023., 16:13h

KK Cibona službeno započinje s procesom preoblikovanja u sportsko dioničko društvo, najavilo je u ponedjeljak vodstvo Kluba na konferenciji za medije u sklopu koje je prezentirano aktualno stanje te plan osiguravanja dugoročne održivosti funkcioniranja.

Tom prilikom vodstvo kluba istaknulo je kako je za pokretanje pozitivnih promjena u KK Cibona potrebna sinergija svih dionika u domaćoj košarci i sportu, kao i potencijalnih investitora te aktualnih vjerovnika. 

Prilikom prezentacije planova razvoja posebno je istaknuto kako je ovaj način preoblikovanja nužan za buduće financiranje i održivost Kluba, ali i saniranje stanja u kojem se našao proteklih godina te kako bi se uvela maksimalna transparentnost poslovanja, vratila snaga brenda te osiguralo preduvjete za jačanje sportske infrastrukture i rezultata. 

Najavom pokretanja ovog procesa vodstvo Kluba na čelu s direktorom Tomislavom Šerićem, želi ostvariti preduvjete za privlačenje svih zainteresiranih investitora iz Hrvatske, kao i izvan granica te tako osigurati financijsku održivost i daljnji rad KK Cibona. Govoreći o potencijalu te privlačnosti za investitore istaknuto je kako prema istraživanju tržišta, koje je provela i ustupila agencija Ipsos, za KK Cibona danas navija čak 17,7 posto ispitanika. Istraživanje je ujedno pokazalo kako je KK Cibona danas treći po redu klub prema broju navijača među općom populacijom u Hrvatskoj, dok su ispred njega samo nogometni velikani. Navedeno je jasna potvrda snage i vrijednosti brenda Cibone, koji je i danas prepoznatljiv među sportskom publikom te ljubiteljima košarke. 

"Klub trenutno ima jasno definiranu strategiju razvoja na tržišnim osnovama, a što podrazumijeva i profesionalno upravljanje. Jedino uspostavom transparentnog poslovanja od procesa donošenja odluka do financijske odgovornosti u poslovanju mogu se ostvariti preduvjeti za buduće sportske rezultate koji će biti na razini koja odgovara renomeu KK Cibona. Klub je uputio poziv vjerovnicima za iskaz interesa u procesu preoblikovanja te potpis sporazuma, za što je već zabilježen značajan interes", izjavio je direktor KK Cibone, Tomislav Šerić. 

Dolaskom novog vodstva, dug KK Cibona značajno je smanjen te u ovom trenutku iznosi ukupno pet milijuna eura. Dodatno, zahvaljujući iskazanom interesu za pretvorbom dva milijuna eura duga u dionice budućeg sportskog dioničkog društva, ta će se brojka vrlo izvjesno smanjiti na tri milijuna eura, što je potvrda strateškog pristupa i konkretnih koraka aktualnog vodstva, koje ima isključivi cilj povratku Kluba na svoj povijesni status, koji mu oduvijek i pripada. 

"U jeku procesa preoblikovanja KK Cibona i poduzimanju koraka koji će osigurati konačni spas Kluba, u ime cjelokupne zajednice posebno zahvaljujem Gradu Zagrebu i Ministarstvu sporta na kvalitetnoj suradnji, Erste banci na neizmjernoj podršci, navijačima na vjernosti i razumijevanju te svima onima koji strpljivo čekaju na novac koji im pripada, u prvom redu bivšim igračima i dobavljačima", zaključio je Šerić.

Za potrebe ovog procesa pokrenute su pripremne radnje, pa je tako KK Cibona u skladu sa Zakonom o sportu započela izradu elaborata o preoblikovanju u sportsko dioničko društvo, a koje se priprema prema Pravilniku o preoblikovanju sportskog kluba – udruge za natjecanje u sportsko dioničko društvo. Navedeni proces preoblikovanja Klubu otvara mogućnost prikupljanja svježeg kapitala, dok vjerovnicima nudi opciju pretvaranja potraživanja u dionice budućeg sportskog dioničkog društva, ovisno o vlastitoj želji, pri čemu Klub ne traži od vjerovnika nikakva otpisivanja vlastitih potraživanja. 

Govoreći o zatečenom stanju, aktualno vodstvo Kluba istaknulo je kako se tijekom posljednjih nekoliko godina KK Cibona u više navrata našla pred pokretanjem stečaja, kao i mogućem gašenju Kluba, koje je izbjegnuto zahvaljujući ulaganjima od strane privatnih investitora. Unatoč velikim naporima te ulaganju značajnih financijskih sredstava i dalje je pred Klubom izazovno razdoblje, u kojem su mogući scenarij poput stečaja zbog dugova prema vjerovnicima koje se poziva na dijalog te iznalaženje rješenja koje će biti u korist svih aktera, ali i nastavka postojanja ovako značajnog sportskog i košarkaškog diva kao što je to KK Cibona. 

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 19:08