StoryEditor
bivši izbornik

Červar: "Zašto smo krenuli s obranom koja odgovara Egiptu? Na pripremama smo vježbali nešto drugo i to je dobro izgledalo..."

Piše desk  /  15.01.2023., 12:41h

Poraz Hrvatske od Egipta 22:31 na otvaranju Svjetskog prvenstva sam po sebi je bolan, ali posebno zabrinjava činjenica da je Hrvatska primila 31 gol. Kauboji su do sada bili poznati po čvrstoj i jakoj obrani, rijetko koja reprezentacija bi Hrvatskoj zabila više od 30 golova, a sada se to u nekoliko dana dogodilo dva puta, nakon 34 primljena gola protiv Makedonije na pripremama. O razlozima zašto Hrvatska obrana odjednom pušta toliko golova i može li se popraviti do kraja prvenstva govorio je bivši izbornik Lino Červar.

"U Portugalu smo postali prvaci sa specifičnom obranom 3-2-1, kasnije smo u Ateni to promijenili na 5-1. Uoči Egipta pripremala se proaktivna obrana 5-1, mnogo dublja od one klasične obrane. Takva obrana ima nadzor nad napadačima, smanjuju se kretnje i mogućnosti za šut. Bila je i to moja ideja, da protiv Egipta možemo igrati s takvom obranom, da ih tako možemo iznenaditi. Iz mog iskustva, neovisno o vrhunskim igračima u napadu, temelj svih uspjeha bila nam je obrana", kaže Červar.

Prije odlaska u Švedsku, Hrvatska je odigrala tri prijateljske utakmice i upisala tri trijumfa. Redom su padali Italija, Sjeverna Makedonija i Izrael, a na pripremama je bio prisutan i Červar.

"Naravno, poštujući izbornika i igrače, na treningu sam nastojao biti maksimalno pozitivan, ali rekao sam im da se mora poraditi na toj proaktivnoj obrani. Nekoliko su dana to jako dobro odrađivali, agresivno i duboko. Bio sam uvjeren da ćemo s takvom obranom krenuti i protiv Egipta, tom obranom mogli bismo im nanijeti puno štete, smesti ih. Ipak, krenulo se sa 6-0, plitkom obranom, kakva Egipćanima najviše odgovara i to je pitanje svih pitanja. Zašto smo krenuli s obranom koja im odgovara? Čak i kad smo promijenili obranu kasnije, oni su izgubili par lopti na brzinu, međutim, nije funkcioniralo. Redovno su nam zabijali, brzo smo izgubili samopouzdanje, a teško je ispraviti takve probleme u jednoj utakmici, u jednom danu", rekao je Červar za Sportske novosti.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2023 22:45