StoryEditor
istraživanje

Čak šest navijačkih skupina iz BiH predstavlja sigurnosnu prijetnju

Piše desk  /  29.06.2022., 11:38h

Potencijalnu prijetnju sigurnosti predstavlja čak šest navijačkih grupa iz Bosne i Hercegovine, a to su: Ultrasi, Red Army, Horde Zla, Manijaci, Lešinari i Škripari, pokazalo je istraživanje GI-TOC-a.

Od čak 122 navijačke grupe na zapadnom Balkanu, 78 pripada “ultrasima” – strastvenim i dobro organiziranim udrugama, a 21 se može smatrati huliganima i sigurnosnom prijetnjom.

To je navedeno u izvještaju “Opasne igre: nogometni huliganizam, politika i organizirani kriminal na zapadnom Balkanu” Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC).

Ovo izvješće pažljivo pravi razliku između ultrasa i nogometnih huligana: Pod ultrasima se podrazumijeva skupine tvrdokornih nogometnih navijača povezanih s određenom momčadi; Nogometni huligani sudjeluju u nasilju unutar nogometnog miljea, a neki od tih huligana sudjeluju u organiziranom kriminalu. Izvješće preporučuje posvetiti veću pozornost društvenim uvjetima koji motiviraju ranjivu mladež da se uključe u nogometni huliganizam, što može poslužiti kao ulazna točka za organizirani kriminal, prenosi Bljesak.info.

Među navijačke grupe koje predstavljaju potencijalnu prijetnju, analitičari GI-TOC-a svrstali su ”Ultras Guerrills” i ”Tirona Fanatics” iz Albanije, ”Ultras”, ”Horde zla”, ”Lešinare”, ”Manijake”, ”Red Army” i ”Škripare” iz BiH, ”Shqiponjat” i ”Plisat” s Kosova, ”Street Boys”, ”Varvare” i ”Vojvode” iz Crne Gore, ”Ballistet Komiti” i ”Svercerat” iz Sjeverne Makedonije, te ”Delije”, ”Grobare”, ”Firmu”, ”United Force” i ”Torcidu Sandžak” iz Srbije.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:01