StoryEditor
Roy Ferenčina

Čačića je na klupi Dinama nakon ispadanja iz Kupa od Šibenika zamijenio 52-godišnjak rođen u LA-u

Piše desk  /  06.04.2023., 10:33h

Roy Ferenčina (52) do daljnjeg je trener Dinama. Još se ne zna je li dosadašnjih pomoćnik Ante Čačića šefa smijenjenog nakon debakla u kupu kod Šibenika mijenja samo privremeno, na par utakmica ili do kraja sezone.

Međutim, itekako se zna tko je on. "Igrač kaubojskog imena i prezimena", kako ga je zvao legendarni radijski reporter Zdravko Soldo u prijenosima utakmica HNL-a u još legendarnijoj radijskoj cjelopopodnevnoj emisiji "Sport i glazba", prvo od dvoje ima zahvaliti tome što je rođen u Los Angelesu, prenosi Index.

No, Ferenčina se vratio u domovinu roditelja i tamo postao legenda HNL-a u kojem je od 1993. do 2005. igrajući za Inker, Marsoniju, Hrvatski Dragovoljac i Slaven Belupo sakupio gotovo 300 nastupa. Bilo bi ih i više da Ferenčina na terenu i van njega nije bio kauboj. Naime, karijeru mu u 34-oj nisu prekinule godine, nego žestoki verbalni sukob sa Slavenovim trenerom Brankom Karačićem usred utakmice na kultnom turniru Andrija Anković u Gabeli. 

Već iduće godine Ferenčina je postao trener. Počeo je kao asistent Elvisu Scoriji u Slavenu, a 2008. preuzeo je mladu momčad Lokomotive. Zatim je i tamo asistirao treneru prve ekipe, prije nego što je postao trener seniora pred kraj sezone 2008/09. Na toj funkciji ostvario je povijesni uspjeh, prvi plasman Dinamove filijale u Prvu HNL, gdje je iduće sezone osvojio osmo mjesto. To je bio sjajan uspjeh, jer liga je tada imala čak 16 klubova.

Da je kauboj i to američki, Ferenčina je dokazao i kao trener. Vodeći Lokomotivu igrače je pred utakmicu protiv Inkera motivirao tako da je po svlačionici razbijao bejzbol palicom. Nije polučio željeni učinak jer igrači su mu izgubili. 

Ferenčinu je zatim trenerski posao vodio od Podravine (Slaven) i Makedonije (Škendija), preko duple gaže u Dragovoljcu, pa do Egipta (Pyramids) i Kustošije, prije nego što je prošle godine postao asistent Dinamovog menadžera engleskog tipa. Čačić je saznao da je smijenjen telefonski, a poziv je dobio u autobusu kojim je Dinamo putovao iz Šibenika u Zagreb. Pored njega je sjedio Roy Ferenčina, koji ga je sada naslijedio. 

26. travanj 2024 06:09