StoryEditor
osvrt na medije i analitičare

Čačić: Lekcije mi drže stariji kolege koji su trenirali gradska predgrađa. Žao mi je nekih ljudi

Piše desk  /  28.10.2022., 10:00h

Dinamo nakon poraza od Milana i ispadanja iz Lige prvaka u subotu u Gradskom vrtu u 17:30 čeka derbi 15. kola SuperSport HNL-a protiv Osijeka. Momčad Ante Čačića ima pet bodova više i utakmicu manje od drugoplasiranog Hajduka, a gostuje kod momčadi koja je u zadnjem kolu prekinula niz od četiri uzastopne pobjede.

"Vraćamo se nacionalnom prvenstvu, ispred nas je derbi. Vraćamo se našem prioritetu, rekli smo da je cilj kluba sačuvati primat u hrvatskom nogometu, istovremeno se dočepati neke europske lige. Za sada to uspješno činimo i zbog toga nam je sutrašnja utakmica jako važna. Tražit ćemo bodovni učinak, vjerujem da u tome možemo uspjeti, bez obzira na dobrog domaćina koji u zadnjih šest utakmica ima pet pobjeda", rekao je Čačić uoči utakmice i dodao:

"Činjenica je da su s velikim optimizmom krenuli u novu sezonu pa ih je ispadanje u Europi demoliziralo, sve je rezultiralo odlaskom Nenada Bjelice koji sigurno nije jedini krivac za sve to. Njegov je rad nastavio dotadašnji pomoćnik, Osijek je počeo igrati za gol više, nanizali su do Varaždina puno dobrih rezultata. Bilo je to i za očekivati, imaju kvalitetan roster, normalno je da su došli na svoje. I do kraja prvenstva će tražiti što višu poziciju u ligi."

On i njegovi igrači bili su na udaru dosta kritika nakon teškog poraza od Milana koje Dinamovu treneru nisu najbolje sjele. U podužem obraćanju rekao je što misli o njima i onima koji su ga kritizirali.

"Vjerujte mi, danas sam prvi put otvorio novine, pitao sam što se sve pisalo. Na televiziji sam vidio dva eminentna novinara, Edu Pezzija sam čuo kako je stao u obranu mene i Dinama. Ne razumijem ljude koji toliko prate nogomet, da mogu tako razmišljati, preko noći pod veliki upitnik staviti igrače koji su napravili dosadašnji rezultat, pa i mene koji sam toliko dugo na trenerskoj klupi.

I onda mi pričaju ljudi koji to nikada nisu napravili, pa i stariji kolege koji su trenirali gradska predgrađa, oni mi drže lekcije. Ako želite doći na najveće škole, morate prijeći neki prag, a mi smo to napravili. Neki to ne mogu ni očima napraviti, a mi se danas školujemo na najvišem nivou. Za Chelsea smo dobili peticu, za Milan vani dvojku ili trojku, za Salzburg doma "jedinicu", rekao je Čačić i nastavio:

"Moram stati u obranu igrača jer se pod upitnik stavlja njihova forma. Pogledajte druge klubove s ovih prostora, a mi bi htjeli da Dinamo igra polufinale Lige prvaka. Pa mi možda tu ni ne pripadamo, pogledajte nam infrastrukturu. Protiv Milana smo igrali jako dobro prvo poluvrijeme, primili smo naivno prvi gol, a onda se teško vratiti, a poslije drugog gola koji je pao u 49. minuti je bilo gotovo.

Mi smo imali toliko puno igrača koji prvi put igraju Ligu prvaka, to je sve dio školovanja. I mi to plaćamo. Mi smo osigurali do sada klubu 27-28 milijuna eura, zaslužili smo malo više. I medijima koji žive od nas je sada ljepše. Pišete o Milanu, Chelseaju ili Salzburgu, a ne o nekim klubovima koji su B liga.

Imamo pravo i na loš dan, pa sutra nam je u Osijeku 27. utakmica. I to nema nitko u Europi. Mi smo u blagom padu, drugi se dižu, to je normalno. A da ne govorim o kvalitetama momčadi s kojima smo se sretali, to natjecanje još nije gotovo.

Imamo male matematičke šanse, ali one postoje. Koliko su drugi klubovi pohvatali bodova u Ligi prvaka, a naša skupina nije bila lagana? Mislim da nismo zaslužili toliko omalovažavanja, ni igrači niti ja. Meni je malo tih ljudi, koji tako pišu, iskreno žao."

Dinamo će sutra biti bez Ljubičića koji ima tri žuta kartona, a upitan je i Josip Šutalo. O njegovom stanju više će se znati nakon današnjeg treninga i o nastupu će se odlučiti vjerojatno netom prije utakmice.

"Vidjet ćemo poslije treninga u kakvom su stanju pojedinci, ali mi smo cijelo vrijeme rotirali, ali u dijelu javnosti to nije bilo baš prihvaćeno. Sada se zaziva još više rotacija, puno je tu kontradiktornosti u medijima. 

Svaki poraz donosi ranjivost, ali sam igračima rekao, mirnije sam spavao poslije Milana nego poslije Hajduka. U Splitu nismo postojali u prvom poluvremenu, a protiv Milana smo u tom periodu bili dobri. Iako rezultat pokazuje drugačije, ali to je i do kvalitete suparnika", rekao je Čačić koji je nekad i sam vodio Osijek:

"Osijek je tada imao kvalitetne igrače, tu jesen 1995. smo igrali sjajno, neki kažu i najljepši nogomet. Hajduku smo dali pet komada, s Dinamom smo remizirali kod kuće, u Maksimiru izgubili 2:1 iako smo i tu vodili. Na kraju je Mujčin zabio za preokret, bio je to vrhunski gol.

I tada su u Osijeku bila turbulentna vremena, bile su još pješčane zavjese po prozorima, bio je to kratak period, ali meni vrlo drag. Evo, sada je na utakmicu s Milanom stigao moj bivši igrač iz Osijeka Rumunj Popescu, bilo mi ga je drago vidjeti. Tada je startao Krpan, Zekića sam poslao na kaljenje u Olimpiju...", rekao je Čačić.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 13:00