StoryEditor
HRVATSKI NOGOMETAŠ

Brozović traži najveću plaću u Interu. Talijani mu je moraju dati da izbjegnu debakl

Piše desk  /  18.02.2022., 19:28h
Inter trenutno igra veliku sezonu za Nerazzurre. Iako su nakon osvajanja titule prvaka prošle sezone, prve nakon deset godina, zapali u financijske probleme - i ove sezone igraju jako dobro te se bore za novi naslov, a teoretski su u igri i u Ligi prvaka.

Jučer su s 2:0 poraženi u Milanu od Liverpoola, ali događale su se i luđe stvari od toga da Inter nadoknadi dva gola razlike protiv Liverpoola, posebno ove sezone kada više nema pravila gola u gostima. Ipak, ono oko čega se Inter mora brinuti znatno više nego o događanjima na terenu jest ono što se događa na kadrovskom planu, piše Index.hr.

Brozović mora biti prioritet Intera

U momčadi postoji nekoliko ključnih igrača koji su osnova kluba dulje vrijeme. Između ostalih, u tu skupinu spadaju i hrvatski reprezentativci Ivan Perišić i Marcelo Brozović. Obojici ugovor istječe za četiri mjeseca kada će postati slobodni igrači. Pregovori o produženju traju neko vrijeme, a to je jučer potvrdio i Inter.

Direktor kluba Giuseppe Marotta rekao je u razgovoru za Sky Sports: “U pregovorima smo s Marcelom Brozovićem i Ivanom Perišićem da im produžimo ugovore. Oni žele ostati ovdje - a naš osjećaj je isti, želimo da oni ostanu."

Perišića se ove sezone povezivalo i s Hajdukom, ali proživljava drugu mladost te je u 22 utakmice prvenstva dao pet golova. Brozović je odigrao 32 utakmice u svim natjecanjima i neizostavan je dio momčadi Simonea Inzaghija. Obojica imaju svoj značaj u momčadi Intera, ali Brozovićev je usporedivo veći. I zato bi Inter trebao napraviti sve da produlji ugovor s hrvatskim veznjakom.

Ako već mora ostati bez Brozovića, Inter ne smije dozvoliti da ode bez odštete

Čak i ako u Interu ne planiraju Brozovića zadržati sve do kraja novog višegodišnjeg ugovora koji sada traži, toliko je značajan za momčad da mu sada moraju dati sav novac koji traži kako im se ne bi dogodio možda i najveći transferni debakl u novijoj povijesti - odlazak takvog igrača bez odštete u neki od top klubova.

Inter je u financijskoj situaciji kada mu je novi ugovor s Brozovićem potrebniji nego što je potreban samom igraču. Brozović zna da neće ostati bez posla. Ako se ne uspije dogovoriti s Interom, moći će birati, a i već sada može jer od siječnja ima pravo pregovarati s klubovima, bez dozvole Intera, u kojem će velikanu nastaviti karijeru.

U redu ih već sada stoji nekoliko kao što su Barcelona i PSG, a interes je pokazao i Manchester United. Inter si ne smije dopustiti odlazak Brozovića, ali ako već i mora, onda mora sve napraviti da se to dogodi pod uvjetima kluba. Dakle, da sada potpiše ugovor s Interom kako bi ga klub, ako već mora otići, mogao naplatiti klubu u kojem će nastaviti karijeru. Sve drugo bila bi katastrofa za Inter.

Posebno kad se uzme u obzir da Brozović, prema pisanju talijanskih medija, traži sedam milijuna eura neto godišnje plaće, a Inter mu nudi znatno manji iznos. Trenutno najveću plaću u Interu ima Lautaro Martinez koji zarađuje pet i pol milijuna eura neto. Jasno je, dakle, da bi Brozović s plaćom od sedam milijuna eura godišnje bio uvjerljivo najplaćeniji igrač kluba. To je i zaslužio.

Koliko je zapravo dobar Marcelo Brozović?

‘‘Posljednje sam dvije godine s Marcelom u reprezentaciji i shvatio sam koliko je jak. Ima sve predispozicije da postane jedan od najboljih veznjaka na svijetu, ali na njemu je da to pokazuje iz utakmice u utakmicu. Posljednji golovi koje je postizao su bili nevjerojatni, nadam se da neće stati", rekao je Perišić o Brozoviću  2016. godine u razgovoru za Novu TV i najavio ono što je došlo.

Brozović nije stao. Hrvatski veznjak je nastavio u istom ritmu i od te 2016. svakom je sezonom postajao sve bitniji za Inter, sve do zadnje dvije sezone kada je momčad Intera potpuno nezamisliva bez njega.

Brozović je izrastao u jednog od najboljih veznjaka svijeta, posebno kada se govori o "šesticama", odnosno nogometašima koji igraju na poziciji defenzivnog veznjaka. Ta pozicija, kao i svaka druga na terenu, podrazumijeva više uloga i načina na koje igrač može igrati, ali nitko na njoj nije dominantan kao Brozović. Vidi se to i na grafici iznad, Brozović je najbolji dodavač u Serie A, a na vrlo pristojnoj razini je i u defenzivnim kategorijama.

Brozović nije samo odličan, on je nezamjenjiv

Spoj motorike i dodavačkih vještina koje Brozović prezentira, i to radi u kontinuitetu sjajnih utakmica, nema ni jedan drugi nogometaš u nekom od top europskih klubova. Na istoj poziciji vrhunske partije pružaju nogometaši poput Casemira u Realu, Joshue Kimmicha u Bayernu i N‘Goloa Kantea u Chelseaju, ali nitko od njih nema sve to što ima Marcelo Brozović. 

U cijeloj Europi samo dvojica nogometaša zapravo svojim profilom dolaze blizu onome što Brozović radi, a to su Boubacare Kamara iz Marseillea i Aurelien Tchouameni koji je eksplodirao pod vodstvom Nike Kovača u Monacu.

Prvome na ljeto istječe ugovor, ali ga već love klubovi znatno veće platežne moći od Intera pa se ne čini realnom opcijom, a drugi košta 60 ili više milijuna eura pa također nije opcija za Inter jer je milanski klub jasno dao do znanja da neće ulagati takav novac u transfere dok ne sredi financijske probleme s kojima se bori. 

Naravno, već na prvi pogled se u statističkom presjeku obojice igrača vidi da se njihov učinak i način igre na terenu razlikuje od Brozovićevog, ali tu je riječ o razlikama do kojih dolazi zbog toga što igraju u drugačijim sistemima s drugačijim zahtjevima. Samim setom vještina nalikuju Brozoviću koliko je god to moguće. 

Još samo tri imena mogu se ozbiljno spomenuti u ovom kontekstu. Svi su nedostižni za Inter

Postoji nekoliko igrača koji u određenoj mjeri u svojim klubovima repliciraju ono što Brozović radi u Interu i pokazuju da imaju širok set vještina. Ne toliko kao Brozović, ali dovoljno da ih se može nazvati istim tipom igrača. To su redom Pierre-Emile Hojbjerg iz Tottenhama te Leandro Paredes i Idrissa Gueye iz PSG-a.

Svi oni su, neki zbog odštete koju bi klubovi tražili, a neki zbog toga što su im plaće već sada znatno veće od Brozovićeve, nerealne mete i nisu igrači koje bi Inter mogao na ljeto dovesti kao zamjenu za Brozovića.

Upravo zbog toga je Brozović najvrjedniji resurs koji Inter ima. Toliko je jedinstven da ga je nemoguće zamijeniti pa bi njegov odlazak iz Intera bio žestok udarac na cjelokupnu filozofiju igre i ambicije u budućnosti.

Brozović sada ima 29 godina, u idealnom je trenutku za potpisati još jedan veliki ugovor koji bi mogao odraditi na vrhunskoj razini i Inter to jednostavno mora iskoristiti ako ne želi doživjeti doslovno nenadoknadiv gubitak, kadrovski i financijski.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:47