Medjunarodni prijateljski nogometni turnir U19. Utakmica Hrvatska - Rusija. Josip Simunic.IGOR KRALJ/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
hrvatska u-19 reprezentacija

Bravo Joe! Šimunić sastavio lijepu ekipu hrvatskih talenata iz dijaspore

Toni RaspudićPiše Toni Raspudić  /  03.11.2021., 19:55h
Hrvatski nogometni savez u posljednje vrijeme radi pravu ofenzivu kada je u pitanju vrbovanje mladih nogometaša hrvatskih korijena.

Nakon problema i zamalo velikog gubitka za hrvatski nogomet, kada je Borna Sosa bio povezivan s reprezentacijom Njemačke, iz HNS-a više ništa ne prepuštaju slučaju te pozivi hrvatskim talentima sve češće stižu.

Zlatko Dalić je tako odradio sjajan posao pozvavši u A reprezentaciju Josipa Stanišića i Luku Sučića. Desni bek sve češće dobiva priliku u bavarskom divu Bayern Munchenu gdje je prošao i omladinske kategorije. Stanišić je rođen u Munchenu te naravno ima njemačko državljanstvo i mogao je nastupati za mlađe selekcije Njemačke. No, to se nije dogodilo, a igranjem za A vrstu Vatrenih za njega više nema straha da ga Elf može oteti.

Slična stvar je i s Lukom Sučićem koji je rođen u austrijskom Linzu. No, njega je i Igor Bišćan pozivao u U-21 reprezentaciju Hrvatske. Po FIFA-inim pravilima, igrač može mijenjati reprezentacije sve dok u 21. godini ne bude imao nastup u U-21 reprezentaciji. Tako je ovaj 19-godišnjak još uvijek mogao nastupiti za Austriju da je želio, ali pozivom Dalića u A selekciju Austrijanci su izgubili svaku nadu.

Ali, još jedan hrvatski izbornik radi sjajan posao. Riječ je o Josipu Šimuniću koji je na kormilu U-19 reprezentacije Hrvatske. Šimunić koji je i sam bio hrvatski reprezentativac rođen u dijaspori itekako dobro razumije što mladim talentima znači poziv iz domovine njihovih roditelja. 

Šimunić tako sa svojim pomoćnikom Nikom Kranjčarem, također rođenim izvan Hrvatske, ima četvoricu igrača rođenih u Njemačkoj ili Austriji i koji tamo glase za velike nogometne talente.

Idemo redom:

Prvo ćemo spomenuti Franju Ivanovića, 18-godišnjeg ofenzivnog veznjaka rođenog u austrijskom Schwazu. Nastupa za mladu i rezervnu momčad Augsburga, a u U-19 Bundesligi je u šest nastupa zabio 4 gola što, složit ćete se,  nije loš učinak za ofenzivnog veznjaka. Ivanović je nastupio za U-15 reprezentaciju Austrije, ali se ubrzo obukao hrvatski dres i igrao za U-15, U-16, U-17 i U-18 Hrvatske. Igrao je u prijateljskim susretima, ali još uvijek nema službeni nastup za U-19. No, za tjedan dana (11.studenog) kada Šimunićevi izabranici igraju protiv Gibraltara gotovo sigurno dobiva priliku.

U Regionalnoj bavarskoj ligi gdje nastupa i Ivanović, jedan Hrvat je prava zvijezda. Riječ je o Gabrielu Vidoviću iz Bayerna II. Ovaj 17-godišnji napadač u 17 nastupa za rezerve Bayerna zabio je 11 golova i upisao 7 asistencija. Zabijao je već i za U-19 Hrvatske, a ima i dva nastupa kod Bišćanove U-21.

Protiv Gibraltara po prvi put bi hrvatski dres trebao obući i Jakov Šuver koji nastupa za Stuttgart II. Ovaj 18-godišnji stoper rođen u Stuttgartu je prošao sve mlađe selekcije Njemačke od U-15 do U-19, a u U-17 je bio i kapetan. No, uslijedio je poziv Šimunića i to se nije moglo odbiti.

Posebna priča je Noah Phil Pesch iz Bayera iz Leverkusena. Njemu je tek 16 godina i o kakvom se talentu radi nešto govori podatak da je već ovog ljeta prošao pripreme s prvom ekipom Leverkusena i igrao tri prijateljske utakmice.

Ako nastupi protiv Gibraltara bit će prvi 16-godišnjak koji je zaigrao za U-19 reprezentaciju u kvalifikacijama. Inače, radi se o ofenzivcu, krilnom igraču kojem je najbolja uloga lijevo krilo, iako se dobro snalazi i na desnom, kao i u ulozi "desetke“.

Sve u svemu, Šimunić je skupio lijepu grupu hrvatskih talenata iz dijaspore, a no što posebno veseli je što su se svi oni rado odazvali pozivima te time pokazali kako i dalje postoji jaka veza iseljenika s domovinom iz koje vuku korijene.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:02