StoryEditor
francusko-katarska sprega

Blatter otkrio tko je i za koliko novca naredio da se Mundijal igra u Kataru

Piše desk  /  08.11.2022., 15:10h

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru počinje za 12 dana, a sada se oglasio Sepp Blatter (86), bivši predsjednik FIFA-e.

Švicarac Blatter bio je prvi čovjek FIFA-e od 1998. do 2015. godine i pod njegovom ingerencijom Katar je dobio organizaciju Svjetskog prvenstva, s kojom se i danas mnogi ne mire. Blatter je u intervjuu za švicarske medije rekao:

"Izbor Katara bio je velika greška. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da SAD dobije domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine. To je trebala biti gesta mira za te dvije zemlje jer bi dobile priliku da jedna za drugom organiziraju Svjetsko prvenstvo."

Sedam dana uoči FIFA-inog kongresa 2010. godine došlo je do preokreta. Blatter je to ovako objasnio: "Nazvao me Michel Platini i rekao da taj naš plan neće biti moguće izvesti. Rekao mi je da je dobio poziv od francuskog predsjednika Sarkozyja koji je upravo završio sa sastankom s prvim čovjekom Katara", prisjeća se Blatter i nastavlja:

"Sarkozy je tada rekao Platiniju da želi da dodijele Kataru domaćinstvo Svjetskog prvenstva. Bio sam protiv, ali Platini me tada upitao što bih ja uradio da predsjednik nešto traži od mene. Rekao sam mu da nemam taj osjećaj jer mi u Švicarskoj nemamo predsjednika. Na kraju su četiri glasa koja je donio Platini presudila da Katar bude domaćin umjesto SAD-a. To je istina."

Blatter potom objašnjava: "Naravno da je sve bilo zbog novca. Šest mjeseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku i to u vrijednosti od skoro 15 milijardi dolara."

Uoči početka turnira na Netflixu će biti objavljen film o prevarama u FIFA-i. Ranije je izašao službeni trailer za film FIFA Undercovered. Istraživačka dokumentarna serija otkrivat će skandale koji su se događali unutar organizacije, piše Index Sport.

Dnevnik.ba

06. veljača 2023 00:55