StoryEditor
Arina Sabalenka

Bjeloruska tenisačica pod velikim pritiskom na Roland Garrosu: Ukrajinski novinar joj postavio neugodna pitanja

Piše desk  /  01.06.2023., 09:40h

Bjeloruska tenisačica Arina Sabalenka je pod velikim pritiskom na Roland Garrosu zbog podrške njene zemlje Rusiji u ratu protiv Ukrajine, a nakon pobjede nad sunarodnjakinjom Irinom Šimanovič, ponovo je pokrenuta tema na konferenciji za medije.

Novinar iz Ukrajine, koji ju je već ispitivao nakon meča prvog kola, ponovo je Arinu suočio s političkim pitanjima te ih je postavljao želeći polemiku s tenisačicom koja odbija pričati na ovu temu.

"Želim te pitati dvije stvari. Prvo se tiče Bjelorusije. Ti si 2020. godine potpisala pismo podrške predsjedniku Lukašenku dok je tukao i mučio demonstrante s ulica. Potom si se pojavila i na proslavi Nove godine s njim. Kako je moguće da potencijalno najbolja tenisačica svijeta podržava diktatora i...", dio je pitanja novinara iz Ukrajine kojeg je Arina odmah odgovorom: "Nemam komentar za tebe, ali hvala na pitanju."

"Budući da kažeš kako nitko ne podržava rat, moje drugo pitanje je da li možeš da se zauzmeš za sebe i kažeš: Ja, Arina Sabalenka, oštro osuđujem činjenicu da Bjelorusija napada Ukrajinu raketama i želim da to prestane", glasilo je pitanje na što je tenisačica opet odgovorila: "Nemam komentar za tebe".

Ukrajinac je nastavio inzistirati: "Dakle, ti podržavaš sve ovo zato što ne smiješ naglas da kažeš? Nisi dijete Arina...".

Neugodnu situaciju prekinuo je moderator koji je objasnio da teniserka neće odgovoriti, a ukrajinski novinar je ironično poručio da je sada sve jasno i da se sve zna.

Inače, druga tenisačica svijeta u trećem kolu Roland Garrosa igrat će protiv protiv Kamile Rahimove iz Rusije.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:54