StoryEditor
intervju za rtl

Bilić o neslavnoj avanturi u Kini, hrvatskoj reprezentaciji, Hajduku..."Htjeli bismo napadača razine veznog reda, ali ne ide to uvijek tako..."

Piše desk  /  19.03.2022., 07:31h
Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i legendarni hrvatski reprezentativac Slaven Bilić dao je intervju u kojem je komentirao brojne teme. Prošao je sve aktualnosti, od trenerske epizode u Kini do trenutnog stanja u HNL-u i karijeri Luke Modrića.

"Išao sam u Kinu iz nekoliko razloga. Nećemo se lagati, naravno da su financije bitne i to je štimalo. Broj dva je da sam dobio priliku da vodim ekipu koja se trebala ravnopravno boriti za prvaka s još dvije, maksimalno tri najbolje ekipe," rekao je Bilić u emisiji RTL Sport.

Međutim, Bilić je u povijest Beijing Guoana ušao s pogrešne strane. Domaćim remijem protiv Guangzhou Cityja (1:1) u predzadnjem kolu doigravanja za prvaka postao je trener s najduljim nizom bez prvenstvene pobjede.

Bilić je samo bodom protiv Guangzhoua došao do šeste utakmice zaredom bez slavlja (po tri remija i poraza), što se klubu koji je temelj kineskog nogometa nije dogodilo nikada prije. Vrlo brzo nakon toga klub je napustio zbog obiteljskih razloga.

Osvrnuo se Bilić i na sezonu u HNL-u te dao komentar na svoj Hajduk, za koji je igrao i u kojem je počeo svoju trenersku karijeru. Klubu u posljednjih dvije godine ide sve bolje u HNL-u, a to vidi i cijeni i Bilić.

"U Hajduku se nešto događa, nešto jako kvalitetno. Ljudi govore 'Hajduk treba osvojiti prvenstvo, ako ne osvoji, predsjednik treba otići'. Po meni to nema logike i to nema nikakve veze. Ne smije o tome ovisiti plan Hajduka. Ne smije o tome ovisiti hoće li osvojiti prvenstvo ili osvojiti Kup", kaže Bilić pa dodaje:

"Hajduk mora biti konkurentan, na kraju krajeva prvenstvo može osvojiti samo jedna ekipa. Hajduk mora biti konkurentan i do kraja se boriti za prvenstvo. Ako ne ove godine, onda je napravio izvanrednu podlogu da to proba dogodine."

Bilić je dao komentar i na situaciju u reprezentaciji te zaključio kako je najveći problem pozicija centralnog napadača, ali je istaknuo da postoji jedna stvar u kojoj je Hrvatska iznad svih drugih reprezentacija.

"Mi imamo sredinu terena kakvu nitko nema. Ne mogu reći da je najbolja na svijetu, ali ne mogu reći ni da je netko tu bolji od nas. Naravno da bismo sad htjeli imati i napadača takve razine, ali ne ide to tako uvijek", rekao je pa zaključio:

"Oršić nije špica, on može igrati naprijed s nekime u paru. Livaja je fantastičan igrač, ima gard, ima potez. Ja ga obožavam, ali isto nije prava devetka. Pogledajte Kramarića, koji iz sezone u sezonu nemilo zabija, a isto nije prava devetka. Nitko ne želi igrati s Hrvatskom. Nije više kao prije. Vjerujte mi, kad netko vidi da igra protiv nas, pomisli 'joj ne, opet ovi'."

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:52