StoryEditor
liga nacija

BiH se golom u sudačkoj nadoknadi spasila poraza od Finske

Piše fena  /  04.06.2022., 21:08h

Golom Smaila Prevljaka u sudačkoj nadoknadi meča, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, u okviru 1. kola B Lige nacija - grupa 3, remizirala je na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju protiv selekcije Finske rezultatom 1:1 (1:0).

Susret je počeo prigodnom svečanošću u čast finskog napadača Temmu Pukkia, koji je, s 34 gola iz 102 meča, po broju golova pretekao Jari Litmanena. Litmanen je u svojoj karijeri postigao 32 gola u 137 mečeva, koliko je odigrao za nacionalni tim Finske.

“Zmajevi” su bili nešto bolje otvorili meč, ali nisu stvorili posebno izgledne prilike u prvom poluvremenu, nakon kojeg su domaćini vodili golom iz penala. Strijelac je bio Pukki. 

Već na samom otvaranju meča, zbog prekršaja nad Asmirom Kolašincem, stoper domaćih Robert Ivanov dobio je u 4. minuti žuti karton. Slobodan udarac sa oko 20 metara iskosa s lijeve strane izveo je Miralem Pjanić. Lopta je završila u korneru.

Finci su se brzo oslobodili blagog početnog pritiska bh. tima, a Urho Nissila je u 14. minuti imao priliku za domaćine. Njegov je šut iz peterca Dennis Hadžikadunić skrenuo u korner. Finci su minutu kasnije preko Robina Loda postigli gol, koji je, nakon pregleda te na signaliziranje iz WAR-sobe, ipak poništen, jer je asistent Pukki bio u zaleđu prilikom prijema lopte.

Sredinom poluvremena igra se ponovo prenijela pred gol Finaca, a nakon kornera u 26. minuti, kojeg je izveo Pjanić, Anel Ahmedhodžić u 16-ercu gostiju nije najbolje zahvatio loptu glavom. Dobar proboj u 35. minuti po lijevoj strani Asmir Kolašinac nije uspio završiti proigravanjem Džeke pa je i ta prilika propala.

Minutu kasnije šut Pjanića s oko 13 metara iskosa sa desne strane Finci su blokirali i skrenuli loptu u korner. Pjanić je izveo i korner, ali je Edin Džeko šutirao preko gola. Pukki je u 40. minuti pokušao sa oko 10-ak metara iskosa sa desne strane, ali je bh. vratar Ibrahim Šehić skrenuo loptu u korner. Bila je to prva vratarska intervencija u dotadašnjem tijeku meča.

Šehić je u 44. minuti prvo odbranio silovit šut sa oko 30 metara Rasmusa Schullera, a onda i Loda sa oko 10 metara. Međutim, škotski sudac Nicholas Walsh je, nakon pregleda WAR-a, dosudio penal za Fince zbog igranja rukom Sanjina Prcića u svom 16-ercu.

Prcić je dobio žuti karton, a Pukki priliku da sa “bijele točke” dovede svoj tim u vodstvo, što je on i iskoristio u prvoj minuti sudijskog dodatka pa su Finci na odmor otišli s vodstvom 1:0.

Već na otvaranju drugog poluvremena, nakon samo 20-ak sekundi igre, Pukki je izmako kontroli bh. stopera te sa oko 11 metara šutirao pored desne stative Šehićeva gola. Bila je to, nakon penala za Fince, najbolja prilika u dotadašnjem toku meča. Šehić je u 48. minuti, pri pokušaju da izbije loptu u korner, glavom udario u svoju desnu stativu, ali je nakon ukazane pomoći nastavio meč.

Tek što je ušao u igru umjesto Pjanića, Amer Gojak je u 59. minuti imao veliku priliku da poravna rezultat, ali je njegov šut sa oko 10 metara po sredini gola u korner skrenuo Leo Vaisanen. Bila je to do tada i najbolja prilika za bh. tim. Vaisanen je i u 66. minuti u svom 16- ercu izbio loptu ispred Džeke, a u istoj minuti domaći gol pokušao ugroziti i Luka Menalo.

Džeko je u 69. minuti sa oko 20 metara šutirao preko gola. Menalo je u 90. minuti dobro šutirao, ali je njegov šut obranio golman Lukas Hradecky. Rezervista Smail Prevljak pogodio je za poravnanje na 1:1 u 3. minuti sudačke nadoknade te bh. timu donio važan bod u prvom meču Grupi 3 - Lige nacija B.

FINSKA: Hradecky- Valasanen, Ivanov, O'Shaughnessy - Alho, Schuller (61. Lam), Lod (78. Forss), Kamara, Uronen- Nissila (61. Talyor), Pukki (78. Kallman). Selektor: Markku Kanerva.

BiH: Šehić- Gazibegović (67. Hotić), Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Kolašinac- Hadžiahmetović (83. Prevljak), Pjanić (57. Gojak), Prcić- Stevanović, Džeko, Krunić (57. Menalo). Selektor: Ivaylo Petev.

U okviru grupe 3, večeras u Podgorici igraju Crna Gora i Rumunjske (20.45 sati). Selekcija BiH će u utorak, 7. lipnja, zeničkom Stadionu “Bilino polje” ugostiti Rumuniju (20.45). Slijedi  gostovanje kod Crne Gore, 11. lipanja u Podgorici, a 14. lipnja ponovo igraju protiv Finske, ovog puta u Zenici.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:35