StoryEditor
kvalifikacije za ep

BiH očajne kvalifikacije završila i porazom od Slovačke

Piše fena  /  20.11.2023., 09:15h

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, večerašnjim porazom od Slovačke rezultatom 1:2 (0:0) pred oko 4.000 gledatelja na Stadionu “Bilino polje” u Zenici, u susretu koji se igrao u okviru 10. kola grupe J, okončala je ovogodišnje neuspješne kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine.

Portugal i Slovačka izborili su plasman iz grupe J, dok će “Zmajevi”, koji su ove kvalifikacije okončali tek na petrom mjestu, ipak, plasman na EURO imati priliku izboriti kroz baraž, koji su zaslužili dobrim igrama u Ligi nacija te koji će se igrati u ožujku naredne godine.

U prvom poluvremenu nije bilo izrazitih prilika, a najbolju priliku za bh. tim imao je Haris Hajradinović, koji je u 41. minuti prizemno šutirao u donji lijevi ugao slovačkog golmana Mareka Rodaka, koji je loptu izbio u korner. Na odmor se otišlo s rezultatom 0:0.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, u 49. minuti, Seid Hamulić je uposlio Hajradinovića, koji je ubacio oštru prizemnu loptu na visinu peterca slovačkog gola, koju je u svoju mrežu pospremio Patrik Horšovsky za 1:0.

Dok su u 52. minuti BH Fanaticosi iz protesta napuštali sjevernu tribinu zeničkog stadiona, gosti su uspjeli preko Roberta Boženika poravnali na 1:1. Dobar pokušaj u 60. minuti imao je i Ermedin Demirović sa oko 17 metara, kojeg je vratar Rodak uspio obraniti.

Pokušao je u 62. minuti iz okreta i Hamulić, ali je neko iz odbrane gostiju blokirao njegov šut. Već minute kasnije bh. tim ostao je s 10 igrača, jer je Renato Gojković, zbog prekršaja na sredini terena, dobio drugi žuti karton te automatski i crveni.

Slovaci su preokrenuli te poveli u 71. minuti nakon kornera sa lijeve strane, a strijelac gola za 1:2 bio je Lubomir Šetka. Bio je to i konačan rezultat ovog meča.

Dnevnik.ba

Standings provided by Sofascore
27. travanj 2024 17:40