StoryEditor
sp u kataru

Belgija uz pomoć Courtoisa i sudaca svladala odličnu Kanadu

Piše desk  /  23.11.2022., 22:06h

U susretu 1. kola skupine F na Svjetskom nogometnom prvenstvu, u kojoj igra i Hrvatska, Belgija je svladala Kanadu sa 1-0 (1-0).

Strijelac jedinog gola bio je Michy Batshuayi (44).

Kanada je bila daleko bolja momčad u prvom poluvremenu, ali nije pogodila brojne prilike, uključujući i kazneni udarac kojega je u 11. minuti Courtois obranio Daviesu, pa je bila kažnjena u završnici tog dijela iz najjednostavnije akcije. Alderweireld je uputio dugu loptu sa svoje polovice, Batshuayi se ubacio između dva stopera i zatim udarcem lijevom nogom iz prve svladao Borjana.

Ipak, mnogi se slažu da je Kanada u prvom dijelu zakinuta za dva penala.

Jan Vertonghen srušio je Tajona Buchanana i u najmanju ruku bi VAR to pregledavao, no pomoćni sudac označio je zaleđe Buchanana pa provjere nije bilo. Gledajući ponovljenu snimku, poprilično je jasno da zaleđa nije bilo. Naime, Buchananu loptu nije dodao njegov suigrač, nego Eden Hazard, koji je prije toga imao loptu pod kontrolom.

Nisu to primijetili ni glavni sudac Janny Sikaze ni pomoćni sudac Arsenio Marengule, a nije se oglasila ni VAR soba, u kojoj je glavni Juan Soto. Kanađani su tako možda zakinuti i za još jedan penal - ili barem priliku da sudac ponovno provjeri tu situaciju.

U drugoj je situaciji Axel Witsel s leđa sapleo Richieja Laryeu, a sudac se nije oglasio. VAR soba je to provjeravala, što je bilo jasno naznačeno, ali glavni sudac nije otišao pogledati snimku te je odlučeno da penala nema.

U prvoj utakmici ove skupine Hrvatska i Maroko su igrali 0-0. Tako Belgija vodi s tri boda, Hrvatska i Maroko imaju po bod, a Kanada je na dnu bez bodova.

Hrvatska će u 2. kolu u nedjelju od 17 sati igrati protiv Kanade, dok će istoga dana svoj susret 2. kola igrati i Belgija - Maroko od 14 sati.

Dnevnik.ba

Standings provided by Sofascore
24. srpanj 2024 09:04