StoryEditor
španjolska

Baskijski navijači izrazili solidarnost s Palestinom

Piše fena  /  22.10.2023., 16:39h

Navijači baskijskog Real Sociedada su u subotu tijekom utakmice španjolskog nogometnog prvenstva protiv Mallorce istaknuli palestinske zastave i skandirali "Sloboda Palestini" izrazivši potporu narodu kojeg u opkoljenom Pojasu Gaze bombardira izrealska vojska.

Baski su tijekom intoniranja klupske himne razvili svoje plavo-bijele šalove, a među njima i zastave Palestine. Kulminacija je u San Sebastijanu uslijedila u 12. minuti kada se na južnom dijelu tribine pojavilo dvadesetak zastava. Navijači su počeli skandirati "Sloboda Palestini", a uskoro im se pridružila i publika na ostalim tribinama.

Simpatizeri Real Sociedada, koji je pobijedio s 1-0, vikali su i "Izrael, država ubojica", prenosi Hina.

U Baskiji, autonomnoj pokrajini sa 2,2 milijuna stanovnika na sjeveru Španjolske, izražena je želja za samostalnošću pa je deseteljećima djelovala oružana separatistička skupina ETA. Mnogi su ondje solidarni sa težnjama Palestinaca, te se protive izrealskoj okupaciji.

Real Sociedad je u petak poručio da neće zabraniti isticanje palestinskih zastava, nakon što je isti dan zbog toga priveden muškarac u obližnjem gradiću Eibaru. Policija je sa stadiona Eibara izbacila navijača jer je tijekom utakmice s Huescom isticao palestinsku zastavu. Klupski zaštitari, a zatim i baskijska policija, tražili su ga da skloni zastavu a kada je to odbio, izbacili su ga sa stadiona.

Čin je izazvao osudu nekih medija koji navode da se time krši pravo na slobodu govora i prosvjed.

U petak su solidarnost s Palestincima iskazali i navijači Osasune također istaknuvši palestinske zastave u Pamploni gdje su uzvikivali "Sloboda Palestini" tijekom utakmice s Granadom. 

Granadin igrač Shon Weismann (27), jedini Izraelac u Primeri, nije bio doputovao u Pamplonu u dogovoru sa svojim klubom. Odlučili su ga ostaviti doma zbog vlastite sigurnosti nakon što je prethodnih dana preko društvenih mreža pisao poruke protiv Palestinaca. 

Weismann je objavljivao poruke poput:  "Zašto Ezael ne puca u glavu?", "Zgnječiti, pritisnuti, zgnječiti. Božja osveta" te "Koji je logičan razlog da već nije bačeno 200 tona bombi na Gazu?".

Zbog tih je poruka, koje bi mogle biti okvalificirane kao poticanje na mržnju, prijavljen španjolskom državnom odvjetništvu, izvijestile su novine Marca.

Njegov trener u Granadi je rekao da je napadač rođen u Haifi pod utjecajem sukoba, ali da trenira normalno, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. veljača 2024 23:25