StoryEditor
sp u kataru

Athletic: Hrvatska je dokaz da se ne može baš sve kupiti katarskim novcem

Piše desk  /  15.12.2022., 13:07h

Hrvatska i Maroko igrat će u subotu od 16 sati utakmicu za brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Hrvatskoj reprezentaciji ovo je treći put da je u prilici osvojiti odličje na svjetskim prvenstvima. Maroku, koji je postao prva afrička reprezentacija među posljednje četiri na svjetskim prvenstvima, ovo je prva takva šansa.

Utakmicu je najavio The Athletic uz tvrdnju da su te dvije reprezentacije na Svjetsko prvenstvo došle dokazati najbolje i istinske vrijednosti koje međunarodni nogomet ima.

"Definirajuća značajka ovog Svjetskog prvenstva je mogućnost da ga se kupi. Zato smo sad, sredinom prosinca, ovdje u Dohi, zato što je Katar imao više novca i ambicija nego itko drugi. Vidjeli su ga, željeli i dobili", navodi se u tekstu uz podsjetnik da je Katar na organizaciju turnira potrošio oko 200 milijardi dolara.

"Katarski novac ne može sve kupiti"

Podsjeća se i da je katarski novac kupio stručne komentatore kao što su Gary Neville, Kaka, Guti, Ronald de Boer i Alessandro Del Piero, koji komentiraju utakmice za beIN Sport, da je David Beckham angažiran u reklamne svrhe, baš kao što su zaštitna lica istaknutih katarskih kompanija Neymar i Lionel Messi.

"I dok je toliko toga oko Svjetskog prvenstva i modernog nogometa uopće kupljeno i okaljano, prisutnost Hrvatske na Lusailu i Maroka na Al Baytu u srijedu je podsjetnik na nešto važno. Na to da čak i ovdje, u klimaksu 200 milijardi dolara vrijednog cirkusa u pustinji, turnirski nogomet ostaje otporan na potkupljivost."

"Nema tajne u tome kako nogomet danas funkcionira: najbogatiji klubovi kupuju najbolje nogometaše, grade najbolje stadione, angažiraju najbolje trenere i osvajaju sve trofeje. Iste sile koje su vam donijele ovo Svjetsko prvenstvo donijele su četiri ligaška naslova u pet godina Manchester Cityju, a osam u deset godina Paris Saint-Germainu..."

"Hrvatska ne bi bila tako daleko da je novac uvjet"

"Da su međunarodni turniri takvi i da je uspjeh povezan s brojnošću stanovnika neke zemlje, bogatstvom, nogometnim resursima i ulaganjima, polufinalisti ovog Svjetskog prvenstva ne bi bili ovi koji to jesu. A da ih se može najaviti kroz bogatstvo, onda Hrvatska ne bi bila ponovno u polufinalu. Kao ni Maroko", navodi se pa dodaje:

"Način na koji je Hrvatska, zemlja s manje od četiri milijuna ljudi, svladala turnire kroz svoje dvije različite generacije primjer je za male zemlje diljem cijelog svijeta. Jasno je da Hrvatska ima fantastičnu proizvodnu liniju, ali u generaciji 1998. bilo je više napadačkog talenta nego u ovoj. Dalić je u Katar stigao s dobrim igračima, najvećim Lukom Modrićem, ali ne s toliko napadačke momčadi u posljednjoj trećini. Najvažnije za izbornika je pronaći rješenje, a on je to napravio."

"Mudra i strpljiva igra Hrvatske"

"Tijekom ovog turnira igrali su maksimalno mudru, strpljivu, ravnomjernu igru, čekajući da protivnici pogriješe i uvijek su bili spremni za izvođenje jedanaesteraca. Maroko ima fantastične igrače, ali njega, kao i Hrvatsku, uzdižu druge kvalitete. Zajedništvo. Ponos. Jasan plan igre. Odanost izborniku. Pragmatičan pristup izgrađen oko snage igrača. Uz pomoć sreće i jakih živaca."

"To se ne može kupiti novcem, ali radi razliku i turnirskom nogometu. To su kvalitete koje su dovele Hrvatsku i Maroko ovako daleko. Što god mislili o moralnosti ovog SP-a, jedini prostor koji može ostati nepotkupljiv i neokaljan je onaj između četiri crte koje ograničavaju teren", zaključuje se.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 18:32