StoryEditor
pozitivan na epo

Antidopinška agencija o Vuškoviću: Tu je tvar teško mogao nesvjesno unijeti u organizam

Piše desk  /  15.11.2022., 07:15h

Mladi hrvatski reprezentativac te branič HSV-a Mario Vušković pao je na doping-testu te je Njemački nogometni savez protiv njega pokrenuo istragu, dok je klub potvrdio da ne trenira s ostatkom momčadi. O Vuškovićevom slučaju piše i Spiegel. "Bio je pozitivan na supstancu eritropoetin (Epo) tijekom kontrole na treningu 16. rujna", navodi njemački medij.

HSV je na devet dana otišao u Sjedinjene Američke Države, ali bez Vuškovića koji je podnio zahtjev za slanje B uzorka, dodaje Spiegel. Navode kako je ta supstanca ranije bila u hrani ili se nesvjesno unosila lijekovima za liječenje određenih bolesti. "U dodacima prehrani postoje nespecifične tvari, ali epo je specifična stvar koja teško može nesvjesno ući u tijelo", rekla je glasnogovornica NADA-e, njemačke antidopinške agencije, prenosi Spiegel.

"Standardna kazna za doping-prekršaj je četiri godine, a kazna se može i smanjiti. Za 20-godišnjeg Vuškovića, koji je spreman za reprezentaciju, ali neće igrati za hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu, duga suspenzija mogla bi značiti kraj sportske karijere", piše Spiegel.

Spiegel ističe kako Vuškovića istražuje Državno odvjetništvo te hrvatskom braniču, ako se potvrdi prekršaj, prijeti sudski postupak. Policija i državno odvjetništvo prošli tjedan pretražili su njegov sportski ormarić, pri čemu ništa nije pronađeno.

Nadalje, Spiegel podsjeća kako je HSV nakon 16. rujna, kada je Vušković bio na doping-kontroli, odigrao osam utakmica 2. Bundeslige u kojima je ostvario četiri pobjede, jedan neriješeni rezultat i tri poraza. Malo je vjerojatno da će se iz tog perioda poraženi klubovi moći žaliti.

"Kazna bi se HSV-u trebala izreći samo ako se može dokazati da je klub kriv ili da je više od dva igrača u momčadi prekršilo antidopinške propise. Budući da se nijedno od toga nije dogodilo, vjerojatno nije moguće podnijeti žalbu, što se inače treba učiniti 48 sati nakon što se sazna za incident", objašnjava Spiegel i dodaje da je Vušković bitan i zbog transfera jer HSV ovisi o prihodima od prodaje.

Dnevnik.ba

01. veljača 2023 23:11