StoryEditor
Brittney Griner

Američka košarkašica osuđena na devet godina zatvora u Rusiji, Biden: "Ovo je neprihvatljivo, odmah je pustite"

Piše desk  /  05.08.2022., 08:01h

Američka košarkašica Brittney Griner (31) ispričala se svojoj obitelji i suigračicama tijekom završnih riječi suđenja, na kojem je terete za posjedovanje narkotika u Rusiji.

Tužitelj je tražio devet i pol godina kazne za Griner, što je samo šest mjeseci manje od maksimalne kazne koju može dobiti. Griner je ipak proglašena krivom i osuđena je na devet godina zatvora. 

Dvostruka svjetska i dvostruka olimpijska prvakinja te osvajačica WNBA naslova godinama je bila članica ruskog Ekaterinburga, s kojim je četiri puta bila prvakinja Europe, a u veljači je uhićena na aerodromu u Moskvi zbog unošenja ulja od kanabisa u Rusiju, što je strogo zabranjeno u toj zemlji.

Molila je za milost

Griner je priznala pogrešku, rekla je da je nehotice uzela to ulje i od suda je tražila milost.

''Rusija je postala moj drugi dom. Sjećam se izlaska iz teretane i svih djevojčica koje su me čekale ispred. To je ono što me tjeralo da se vraćam ovamo. Želim se ispričati svojim suigračicama, svom klubu i gradu zbog pogreške koju sam napravila i sramote koju sam prouzročila. Također se želim ispričati svojim roditeljima, mojoj braći i sestrama, mom klubu Phoenix Mercuryju i svim nevjerojatnim ženama iz WNBA lige.  

Nikada nisam imala namjeru povrijediti nikoga, nikada nisam namjeravala ugroziti rusko stanovništvo, nikad nisam namjeravala prekršiti zakone. Iskreno sam pogriješila i nadam se da mi vaša presuda neće dokrajčiti život. Znam da svi pričaju da sam postala politički pijun, ali nadam se da to u ovoj sudnici neće biti slučaj. Ovo je moj drugi dom i sve što sam htjela je osvojiti prvenstvo i svoj klub učiniti ponosnim'', rekla je Griner.

State Department je u pregovorima kako bi osigurao oslobađanje nesretne košarkašice kao dio dogovora koji bi također vratio zatvorenog Amerikanca Paula Whelana kući. Amerikanci tjednima čekaju na odgovor Rusije, a još nitko nije potvrdio nagađanja da oslobađanje Griner i Whelana znači i oslobađanje Viktora Boulta, ruskog kriminalca poznatog kao trgovca smrću koji je na 25 godina osuđen u SAD-u.

Reakcija Bidena

Američki predsjednik Joe Biden reagirao je na ovu zatvorsku kaznu i rekao kako je "neprihvatljiva" te je službenu Moskvu pozvao da je odmah oslobodi. 

"Američka državljanka Brittney Griner danas je dobila zatvorsku kaznu koja je još jedan podsjetnik na ono što svijet već zna: Rusija nepravedno pritvara Brittney.

To je neprihvatljivo i pozivam Rusiju da je odmah oslobodi kako bi mogla biti sa suprugom, voljenima, prijateljima i suigračima", rekao je Biden. 

Dnevnik.ba

10. kolovoz 2022 15:29