StoryEditor
Nikola Čavlina

Ako Livaković ode Dinamo vraća svog bivšeg juniora koji radi čuda u 1. HNL: Mogu ga vratiti za 500.000 eura

Piše desk  /  02.05.2023., 13:41h

Nikola Čavlina (20) je na golu Lokomotive protiv Gorice (2:2) u 32. kolu SuperSport HNL-a pružio jednu od najboljih golmanskih partija u povijesti prvenstva Hrvatske. Primio je dva gola, ali ih je obranio barem četiri puta toliko. Jedino kako su ga suparnici mogli savladati je spektakularnim golčinama, a upravo su to izveli Luka Kapulica i Matus Vojtko. Međutim, ne samo na toj utakmici nego i daleko šire nitko ne može zasjeniti ono što je izveo protiv Gorice.

Obranio je 12 udaraca, među kojima i penal te čak osam šuteva upućenih unutar njegovog kaznenog prostora. Goričani su imali 24 udarca, od kojih je 14 bilo u okvir. Ne računajući golove, pucali su Merveil Ndockyt, Matthew Steenvoorden, Toni Fruk, Jurica Pršir iz kaznenog udarca, Ivan Tomečak i Kapulica, ali Čavlina je sve zaustavio, često jako atraktivnim obranama.

Čavlina je tijekom partije života pozornost privukao ne samo fenomenalnim obranama nego i time što je autoritativan, pravi zapovjednik obrane, usprkos tome što mu je tek 20 godina. Prošao je mlađe uzrasne kategorije Lokomotive i Dinama. Prošle godine potpisao je za Lokomotivu i ugovor mu vrijedi do ljeta 2024. godine. Prošle sezone igrao je Drugu HNL, gdje je za Dinamo II sakupio 25 nastupa. Sada je prvi golman Lokomotive.

U aktualnoj sezoni ima 29 nastupa - 26 u prvenstvu i tri u SuperSport Hrvatskom kupu. Primio je 39 pogodaka, a u devet utakmica je sačuvao čistu mrežu. Ovo je njegova statistika u aktualnoj sezoni i usporedba kako u ključnim kategorijama kotira među ostalim golmanima u ligi, pri čemu je važno naglasiti da manji broj u poretku znači da je bolji u nekoj statistici.

Dakle, to znači da npr. ima manje primljenih golova ili pogrešaka, a više svega ostaloga. Očito je da je Čavlina najbolji golman HNL-a po obranama po utakmici, obranama udaraca iz kaznenog prostora te obranjenim penalima, dok je na trećem mjestu po prosječnoj ocjeni. To su sjajne brojke za golmana kluba koji je na tek osmom mjestu lige s deset klubova.

Čavlina ima jedan nastup za hrvatsku U-21 reprezentaciju, a povremeno je branio i za selekcije U-14, U-16, U-17, U-19 i U-20. Transfermarkt ga procjenjuje na 400 tisuća eura. Njegova vrijednost je bitna jer je Čavlina u Lokomotivu došao iz Dinama, koji ga može vratiti za 500 tisuća eura. To je posebno zanimljivo u kontekstu izglednog odlaska Dominika Livakovića iz Dinama ovog ljeta.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 10:20