StoryEditor
HKS

Aco Petrović četvrti put postao izbornik Hrvatske: "Nisam očekivao da će otići u ovom smjeru"

Piše desk  /  24.10.2022., 16:31h

Sportski direktor hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović postao je i njen privremeni izbornik. Takvu je odluku donio Upravni odbor HKS-a te će Petrović postati vršitelj dužnosti izbornika košarkaške reprezentacije Hrvatske za prozore pretkvalifikacija za Eurobasket u studenome 2022. i veljači 2023. godine. Bit će mu to četvrti mandat na klupi Hrvatske.

Petrović je od preuzimanja funkcije sportskog direktora razgovarao s četvoricom potencijalnih izbornika, ali dok niti jedan od njih nije spreman preuzeti klupu reprezentacije sada, Jurica Golemac i Neven Spahija natuknuli su da će nakon sezone stvari biti drukčije.

Do tada će izbornik biti Petrović koji je reprezentaciju vodio 1995. na EP-u, na kojem je Hrvatska osvojila svoju posljednju medalju, a zatim na Eurobasketu 2001., gdje je nakon šokantnog preokreta ispala u četvrtfinalu od domaćina Turske, prenosi Index.

Posljednji put Petrović je Hrvatsku vodio 2016. i 2017., kada je prvo izborio Olimpijske igre u Riju na kvalifikacijama u Torinu, a zatim stigao do četvrtfinala i tijesno izgubio od Srbije. Nakon odličnog dojma, godinu kasnije sve se vratilo na staro porazom u osmini finala Eurobasketa od Rusije.

Petrović: Nisam očekivao da će otići u ovom smjeru

"Kada sam preuzimao struku u Savezu prije četiri tjedna, nisam očekivao da će to otići u ovom smjeru, no s obzirom na sve ono što se dešavalo u prvom krugu razgovora s potencijalnim kandidatima te nakon što sam praktično obišao sve igrače, možda je to i logično rješenje", rekao je Aco nakon imenovanja.

"Sasvim sigurno je da sam ovog trenutka najinformiraniji što se tiče forme i praćenja, no za mene je to ovog trenutka dodatno opterećenje. Svjestan sam koliko je taj sljedeći prozor bitan i za buduća ljeta jer ako se dobiju obje utakmice, već dobivamo kvalitetno radno ljeto 2023. te bismo mogli sudjelovati na pretkvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu", dodao je pa poručio:

"Ulog je velik, prihvatio sam i tu ulogu kao vršitelj dužnosti izbornika dok do kraja ove sezone ne riješimo pitanje izbornika. Spreman sam odraditi ta dva prozora dok ne dođemo do konačnog rješenja."

Objavljen i popis

Petrović je objavio i širi popis reprezentativca koji kandidiraju za oglede pretkvalifikacija za Eurobasket. Reprezentacija Hrvatske 10. studenoga u Grazu igra protiv Austrije, a 13. studenoga na rasporedu je domaća utakmica s Poljskom u Zagrebu.

"Do kraja tjedna ću pokušati probrati sve ono što je najinteresantnije u Hrvatskoj što se tiče mlađih trenera, no prije svega moram porazgovarati s njima. Stoga, do kraja tjedna očekujem da će stručni stožer biti formiran", izjavio je.

Aco prokomentirao popis

"Ima dosta igrača koji do sada nisu bili na tom popisu, no to je jednostavno čisto pokazivanje smjera u kojem mislim da bi kroz sljedeće tri godine, do Europskog prvenstva 2025. godine, trebalo ići. Tu ima jako puno mladih igrača, a s druge strane ima i igrača koji su, uvjetno rečeno, granični, a na listi su", započeo je Petrović s pojašnjenjem popisa pa nastavio:

"Recimo Gnjidić nije na listi jer je njegov medicinski izvještaj takav da sasvim sigurno neće biti spreman za sljedeći prozor, kao ni Ivan Ramljak. Isto tako, tu je i Matković, no on je zaista graničan jer on početkom studenoga može biti tretiran dan za danom i očekivati da bude sposoban za igru."

"Naravno, tu ima igrača koji su u jako dobroj formi i nose i igru i rezultate svojih klubova, poput Ciboninih Kapuste i Bundovića, ili poput Zadrovog Luke Božića. Ovog je trenutka u najdojmljivijoj formi Dragan Bender koji briljira u Obradoiru i u svim utakmicama je redovito i najbolji strijelac i najbolji skakač svoje momčadi. Smatram da je to jedna interesantna lista na kojoj se nalaze igrači koji bi i sljedećih godina trebali biti na njoj", dodao je.

Problemi s euroligaškim igračima

Pod upitnikom su, kao i obično, igrači euroligaških klubova, koji će morati dobiti dozvole kako bi se priključili reprezentaciji.

"Na listi se ovog trenutka nalaze i Hezonja i Smith. Nalazi se i Menalo, međutim on ovog trenutka neće biti u fokusu za uži spisak jer nije na rosteru Virtusa. Što se tiče Hezonje, on je tu iz pragmatičnog razloga - ako Real promijeni odluku zbog možda pritiska i ostalih nacionalnih reprezentacija, recimo Francuske, BiH ili Argentine", objasnio je Petrović pa se osvrnuo na Smitha:

"Ako se to i ne dogodi, imamo dovoljno širok roster da možemo zvati dalje. Što se tiče Smitha, nadam se da ću početkom studenog od Albe i njihovog sportskog direktora dobiti zeleno svjetlo da Smith bude prisutan na drugoj utakmici pretkvalifikacija 13. listopada u Zagrebu protiv Poljske."

Skratit će popis na 14 igrača

"Imat ću bazu od 14 igrača, plus eventualno Smith. Znači, 14 igrača dolazi u obzir za utakmicu protiv Austrije i nadam se da bi se petnaesti, Smith, mogao priključiti nakon Austrije i nakon dva trenažna dana biti spreman za Poljsku. Trodnevni je ciklus priprema uoči prve utakmice, pet treninga, od čega četiri u Zagrebu i peti u Grazu. Povratak u Zagreb je odmah nakon utakmice kako bismo odmah 11. i 12. mogli pripremati utakmicu s Poljacima", otkrio je novi izbornik pa prokomentirao ogled s Poljskom, koji bi mogao biti ključan:

"Neovisno o tome, ne možemo preskakati Austriju, bez obzira na to što smatramo i osjećamo i nemamo problema kazati da smo tu apsolutni favoriti, ali sve to treba dokazati na terenu. Teren je mjesto gdje se pokazuje tko koliko vrijedi i nadamo se da ćemo uspjeti to demonstrirati na ove dvije nadolazeće utakmice."

Dnevnik.ba

Standings provided by Sofascore
25. travanj 2024 13:01