StoryEditor
maksimir, svibanj 1990.

32 godine od Bobanovog čina otpora, milicajac poručio: "Imao sam napunjen pištolj, kolege su me nagovarale da mu pucam u leđa"

Piše desk  /  13.05.2022., 08:27h
Prošle su 32 godine od maksimirskog 13. svibnja

Danas se obilježavaju 32 godine od 13. svibnja 1990. i neodigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde. Divljanje Zvezdinih navijača na stadionu, reakcija Dinamova Sjevera i utrčavanje u teren, neredi na travnjaku, suzavac, pendreci, šmrkovi, Bobanov nasrtaj na policajca...

Iako Domovinski rat službeno nije počeo tog dana, bio je to simbolički početak kraja jednog vremena, jasna poruka prkosa i naznaka u kojem će smjeru ići Hrvatska idućih godina.

Kao i uvijek, Dinamova klupska delegacija, igrači, ali i brojni navijači svih generacija, zapalit će svijeće, položiti cvijeće i vijence pred spomenikom poginulim BBB-ima u Domovinskom ratu kod maksimirskog stadiona.

"Mogao sam ubiti Bobana. Napao me na radnom mjestu. Kuže ga je spasio jer ga je odvukao. Mi smo pokušali smiriti situaciju. Imao sam napunjen pištolj i kolege su me nagovarale da mu pucam u leđa", ispričao je svojevremeno milicajac Refik Ahmetović za Dnevni avaz.

Zvone si je ovim činom otpora osigurao mjesto u legendi.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:20