StoryEditor
zdravlje

Znate li zašto je dobro jesti kuhana jaja

Piše Desk  /  09.09.2021., 13:58h
Osim holina, tvrdo kuhana jaja dobar su izvor proteina i vitamina za muškarce, uključujući A, D, E, K i nekoliko vitamina B.

Jaja su moćne hranjive tvari, pogotovo kada je riječ o žumancu. Postoji toliko mnogo načina na koje jaja možete uvrstiti u obroke, počev od kajgane, omlet i kuhanih jaja.

Bilo da ih jedete kao međuobrok s malo soli i mljevenim crnim biberom ili napravite korak dalje i pretvorite u tvrdo kuhana jaja, dobit ćete ne samo ukusan obrok već i zdrav jer su jaja jedan od najbogatijih izvora određenog nutrijenta zvanog holin.

Neka istraživanja sugeriraju da ljudi ne konzumiraju dovoljno hrane koja sadrži holin, usprkos tome što je to bitan nutrijent. Holin čini brojne pozitivne stvari za tijelo, od sinteze DNK i regulacije ekspresije gena do stvaranja neurotransmitera poznatog kao acetilholin, koji je neophodan za raspoloženje, pamćenje, kontrolu mišića i druge funkcije nervnog sistema, piše Klix.

Holin također pomaže u uklanjanju štetnog LDL kolesterola u tijelu, jer pomaže u stvaranju tvari koja razgrađuje kolesterol u jetri. Nedostatak dovoljne količine holina u vašoj prehrani mogao bi potencijalno uzrokovati nakupljanje LDL-a u ovom organu.

Prema FoodData Central USDA- e, jedno veliko tvrdo kuhano jaje sadrži 147 miligrama holina, što ga čini drugim najbogatijim izvorom hranjivih tvari. Nacionalni instituti za zdravlje kaže da je prosječnom odraslom muškarcu potrebno oko 402 miligrama holina dnevno, dok je ženama potrebno oko 278 miligrama.

Osim holina, tvrdo kuhana jaja dobar su izvor proteina i vitamina za muškarce, uključujući A, D, E, K i nekoliko vitamina B.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:09