StoryEditor
ne silaze s trona

Znate li koja zemlja ima najsretnije stanovništvo?

Piše Hina  /  19.03.2022., 10:54h
Izvješće se temelji na podacima iz posljednje tri godine.

Finska je peti put zaredom proglašena zemljom s najsretnijim stanovništvom, prema Svjetskom izvješću o sreći objavljenom u petak. Izvješće, koje se bavilo učincima koronakrize na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju američki znanstvenici na temelju istraživanja instituta Gallup.

Prema izvješću, nakon najsretnije Finske slijede Danska, Island, Švicarska, Nizozemska, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael i Novi Zeland. BiH je na 67. mjestu, Hrvatska na 47., Slovenija na 22., a Srbija na 43. mjestu.

Austrija je na 11. mjestu, Njemačka na 14., 15. mjesto ide Kanadi, a Sjedinjene Države su na 16. mjestu. Na dnu popisa više od 150 zemalja nalaze se Afganistan, Libanon i Venezuela. Srbija, Bugarska i Rumunjska, s druge strane, najviše su napredovale.

Izvješće se temelji na podacima iz posljednje tri godine.

Znanstvenici su primijetili značajan porast takozvanih djela ljubaznosti tijekom pandemije. "Pomoć strancima, volontiranje i donacije u 2021. snažno su porasli u svim dijelovima svijeta, dosegnuvši razine gotovo 25 posto više od onih prije pandemije", rekli su.

"Ovaj nalet dobrohotnosti, koji je bio posebno velik u pomaganju strancima, pruža snažan dokaz da ljudi reagiraju kako bi pomogli drugima u potrebi, stvarajući pritom više sreće za primatelje, dobre primjere za druge i bolji život za sebe", stoji u izvješću.

Dnevnik.ba

09. prosinac 2023 13:09